Jutut
0
0

RYSKA BLINIER

INGREDIENSER 5 dl vetemjöl (t.ex. halvgrovt vetemjöl från Sutelan Mylly) 3 st ägg (t.ex. från Mäkisen Maatila) 2,5 msk socker 1 tsk salt 1⁄2 tsk matsoda 2,5 msk matolja, t.ex. solrosolja ljummet vatten (max 1,5 dl) smör till stekning (t.ex. … Lue lisää >

Jutut
0
0

ÖL PANNKAKOR

Ett spännande recept på hur enkelt kan sätta en liten twist på de klassiska pannkakorna! Pannkaka smaksatt med öl är både annorlunda och gott. Servera ölpannkakan varm med smält smör eller/ och créme fraiche! #supportyourlocal INGREDIENSER (2 pers)  2,5 dl … Lue lisää >

Natur
0
0

Sommaren som blommade

Vi träffas på överenskommen tid vid den södra parkeringen till Tegelbruksbackens och Norrfjärdens naturstig i Kristinestad, en av de naturstigar som Forststyrelsen upprätthåller i Österbotten. Ilse Klockars, vildmarksguide och frilansare för Rundradion, gör en serie om naturmänniskor och utflyktsmål i … Lue lisää >

Science
0
0

Science @Bock’s nr 22

Kiinan kone on vauhdissa Kiinan johtaja on ilmoittanut että jättimaa on hiilineutraali 2060 – huomattavasti nopeammin kuin Intia tai USA jotka eivät  ole kyenneet asettamaan aikatavoitetta– vaikka onkin vielä kehitysmaa suurelta osin. Suomi on asettanut tavoitteeksi 2045. Ja koskahan USA? … Lue lisää >

Science
0
0

Science @Bock’s nr 21

Google korvaa ammattikorkeat? Digitalisaatio etenee kaikilla aloilla. Terveydenhoito, opetus, maksaminen, media ja nyt yllättävällä tavalla oppitodistusten osalta. Google rakentaa ammattiopiskelun IT alalla niin että kuuden kuukauden jakso heidän ohjauksessa ja testeissä oikeuttaa uratodistukseen joka vastaa heidän mukaan noin neljän vuoden … Lue lisää >

Jutut
0
0

TIRAMISU

Tiramisu är en dessert från Italien. Tiramisu betyder egentligen ”Gör mig glad” och det namnet har denna dessert fått eftersom den innehåller kakao och kaffe! Gör din egen lyxiga tiramisu med detta härliga recept! INGREDIENSER 500 gr mascarpone ost 400 … Lue lisää >

Science
0
0

Science @Bock’s nr 20

DNA minne Effektiviteten på minnesenheterna i elektronisk form ökar kontinuerligt. Nuvarande metod hotas hela tiden att gå mot att utvecklingen av kapaciteten inte kan fortgå exponentiellt. Därför har man börjat söka nya teknologier bl.a. DNA och fotoner. I Texas (USA) … Lue lisää >

Science
0
0

Science @Bock’s nr 19

Uudet sähkölataus ratkaisut Stanfordin teknikot ovat esitelleet uusi ratkaisu jossa sähköä voidaan siirtää langattomasti moneen laitteeseen. Esimerkiksi voitaisiin ladata sähköautoja , robotteja ja drooneja liikkuessa. Stanfordin kiinalainen tutkija Shanhui Fan ja Intialainen Sid Assawaworrarit ovat esitelleet ratkaisun jossa liikkuva laite osaa … Lue lisää >