Kolumni
0
0

Lisätulojen tienaamista leikkausten sijaan

Uudella kaudella on tavoitteena tasapainottaa Suomen valtiontaloutta. Tavoitteena ovat 4 miljardin (MRD) suorat leikkaukset. Leikkauksista huolimatta Suomen valtion velka on kasvamassa 2024 lisää 11,5 MRD. Tällä kaudella velka kasvaisi 45 MRD:lla. Suomi on rikkomassa kaikki EU:n talouden velkasäännöt.

Tilanteen ”pihvi” on se, että pelkillä leikkauksilla Suomi ei nouse. Tarvitaan tulopuolen vahvistamista. Lisää verotuloja uusien investointien ja työpaikkojen avulla.

Suomen tulojen ydin on vienti. Se on ns. aitoa kasvua. Suomen viennissä on rakenteellisia ongelmia: esimerkiksi maamme on kaikessa hiljaisuudessa de-teollistunut, sillä pääsääntöisesti teollisuuden investoinnit eivät ole ylittäneet poistoja, jolloin tosiasiassa teollisuuden määrä vähenee.

Pohjalaiset ovat kovia tienaamaan. Pohjalaismaakunnat ovat vientialueita. On erittäin tärkeää, että alueellemme saadaan uusia mittavia teollisuusinvestointeja kuten Giga-Vaasa, Kaskisten metsäteollisuus, Keski-Pohjanmaan akkumineraalien teollisuutta. Järvi-Pohjanmaan, Kauhava-Lapuan ja Kurikan perinteinen metalli- ja puualan teollisuus on pidettävä mukana ja sen uudistumista on tuettava. Digitalisaation, robotisaation ja tekoälyn mahdollisuudet on omaksuttava.

Ala, jossa toivoisin enemmän vientiponnisteluja, on matkailu. Power Park Kauhavalla on Pohjois-Ruotsin suurin huvipuisto. Merenkurkun maailmanperintöaluetta ei olla mielestäni kyetty riittävästi tuotteistamaan matkailuun.

Tarvitsemme myös väestöpolitiikkaa tienestien saamiseen. Lasten saamisen helpottamista ja opiskelu- ja työperäistä maahanmuuttoa. Nuorten ihmisten houkuttelussa korkeakoulut ovat isossa roolissa; kuten Vaasan yliopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

On pystyttävä viemään eteenpäin koko aluetta hyödyttäviä strategisia hankkeita kuten Merenkurkun siltaa ja Suupohjan rataa. Vaasan vaalipiirin alueella tarvitaan kaikki rajat ylittävää yhteistyötä.

Antti Kurvinen

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja (kesk.)

Kauhava 

Kommentit (0)

Jätä kommentti