Science
0
0

WIC Science Channel: TERABITIN INTERNET JA TEKOÄLY

Verkkoyhteyksien nopeus kasvaa edelleen. Lähestymme määrätietoisesti nykyisten tekniikoiden teoreettisia maksiminopeuksia, eli 10 Gbs valokuidulla ja 20 gigabittiä sekunnissa 5G:llä. Seuraava iso askel on 6G, jonka teoreettinen maksiminopeus on 1 terabitti sekunnissa. Tämä nopeus mahdollistaisi esimerkiksi siirtää yhdessä sekunnissa 250,000 (12MP) valokuvaa, 500 tuntia teräväpiirto-videota tai 6,5 miljoonaa asiakirjasivua.

Yhteyksien lisäksi toinen tekijä, joka muuttaa isosti internetiä ja digitaalisia kokemuksia on tietysti tekoäly. Tekoälyn integraatio internetiin on jo nyt muuttanut digitaalista maisemaa. 

Tekoälykielimallien ansiosta hakutuloksista tulee tarkempia ja personoidumpia. Avainsanojen lisäksi ne käsittävät myös kyselyjen taustalla olevan tarkoituksen, toimittaen sisältöä, joka vastaa paremmin käyttäjien tarpeita. Ominaisuus on jo kaikkien saatavilla, esim. ChatGPT:ssä ja Bingissä. 

Tekoälytyökalut tuottavat kirjoitettua sisältöä, kuvia ja videoita, joita ei usein enää erota ihmisten luomasta sisällöstä. Tämä teknologia ei ainoastaan avusta sisällöntuottajia, vaan myös mahdollistaa dynaamisemmat ja vuorovaikutteisemmat web-kokemukset. Luovan (generatiivisen) tekoälyn sisältöjen tuottaminen tulee koko ajan halvemmaksi ja nopeammaksi.

Verkkosivustot ja sovellukset käyttävät tekoälyä käytettävyyden ja saavutettavuuden parantamiseen. Tekoäly muuttaa myös verkkoshoppailua personoiduilla suosituksilla, virtuaalisilla sovituksilla ja asiakaspalvelua tarjoavilla chatboteilla. 

Joidenkin arvioiden mukaan tekoäly ymmärtää käyttäytymistämme paremmin kuin me itse vuoteen 2025 mennessä. Tämä osaltaan mullistaa sen, miten me olemme vuorovaikutuksessa internetin tai erilaisten ohjelmien ja sovellusten kanssa. Verkkosivustot ja sovellukset voivat ennustaa, mitä käyttäjä haluaa tehdä seuraavaksi, parantaen käyttökokemusta merkittävästi. On jopa esitetty, että luova tekoäly voi tehdä tulevaisuudessa kaiken digitaalisen sisällön – appeista peleihin – automaattisesti pyynnöstäsi. Tämä kuulostaa uskomattomalta, mutta on eräs mahdollinen kehityssuunta. 

Joka tapauksessa uskomaton nopeus yhdistettynä tekoälyn jatkuvaan kehittymiseen tulee muokkaamaan online-kokemuksiamme syvällisesti ja mahdollisesti odottamattomilla tavoilla. 

Kommentit (0)

Jätä kommentti