Science
0
0

WIC Science Channel: Rajat ylittävää yhteistyötä Merenkurkun alueella

Yhteistyö Merenkurkun alueen korkeakoulujen, yritysten ja kulttuuriorganisaatioiden välillä kehittyy vain tekemällä. Vahvasta yhteisestä kulttuurista ja hyvistä yhteyksistä on hyödytty alueella jo pitkään, mutta mahdollisuuksia kehittymiseen on edelleen paljon. Meillä on paljon opittavaa toisiltamme.

Esimerkiksi Hankenilla Vaasassa etsitään koko ajan uusia avauksia rajat ylittävän yhteistyön kehittämiseksi. Vuonna 2020 Hanken käynnisti 15 opintopisteen opetuskokonaisuuden Merenkurkun alueella yhdessä Uumajan yliopiston kanssa. Tukea kurssin järjestämiseen myönsivät Merenkurkun neuvosto ja Svenska Kulturfonden. Markkintointia, liiketoimintaa, aluemaantiedettä ja organisaatioviestintää ja käytännön ymmärrystä sen eroavaisuuksista on opiskellut hankkeen avulla kymmeniä opiskelijoita. 

– Konsepti on hyvä ja näytöt vahvoja, sanoo lehtori Marit Nilsson-Väre.

Edes Covid-pandemian tuomat haasteet etätapaamisineen eivät muodostuneet esteeksi yhteistyölle. Itseasiassa merkittävä havainto hankkeessa oli, että etäyhteydet voivat parhaimmillaan jopa parantaa opiskelijoiden samaa kokemusta. Etänä opiskelijat saivat käytännössä suoran kontaktin luennoitsijoihin ja yrityksiin ja kykenivät siten muodostamaan verkostoja tavalla, joka luentosalissa ei välttämättä onnistu. Fyysinen liikkuvuus ja kohtaaminen ovat silti jatkossakin tärkeitä.

Paikalliset korkeakoulut tekevät paljon sekä kansainvälisen että Merenkurkun alueen yhteistyön eteen, mutta tukea ponnisteluille ei tule automaattisesti. Hieman yllättäen myös dialogi rajojen yli on välillä helpompaa kuin paikallisesti. Tärkeä kysymys pohdittavaksi onkin, miten ja millaisilla hankkeilla päästään alueen kannalta mahdollisimman suureen vaikuttavuuteen. Etenkin jatkossa yhteistyön suunta tulee olemaan Västerbottenin lisäksi pohjoiset alueet Ruotsissa ja Suomessa. Yhteys myös Norjaan tulee tätä kautta merkittäväksi.

Kommentit (0)

Jätä kommentti