Science
0
0

WIC Science Channel: Puunkäytön tulevaisuus- teknologiat ja niiden mahdollisuudet

Puunkäytön tulevaisuus teknologiat ja niiden mahdollisuudet

 

Puusta saatavilla raaka-aineilla voidaan korvata fossiilisesta öljystä valmistettuja muoveja. Tulevaisuudessa tulemme varmasti näkemään paljon sellaisia puupohjaisia, uusiutuvia tuotteita, mistä emme vielä tiedä tai emme osaa edes kuvitella. Vision toteutuminen vaatii kuitenkin uutta ajattelua sekä innovatiivisia ratkaisuja. 

Esimerkiksi geenitekniikkaan ja synteettiseen biologiaan keskittyvä MetGen on keksinyt, miten puun ligniini saadaan pienillä kustannuksilla teollisesti hyödynnettävään muotoon. Se avaa mahdollisuuksia moneen, esimerkiksi juuri muovien korvaamiseen. Metgenin operatiivinen johtaja Matti Heikkilä sanookin, että puupohjaisten, muovia korvaavien uusiutuvien tuotteiden kehityspolku on vasta alussa.

-Mielestäni olemme suurin piirtein siinä, missä öljyteollisuus oli 50–60-luvun vaihteessa, kun alettiin keksimään ensimmäisiä hauraita muoveja. Huomattiin, että se oli käänteentekevää ja tulevaisuutta, mutta ei vielä tiedetty mihin kaikkeen se taipuu. 

Bioteknologia on prosessitekniikan ja kemian ja biologian yhdistämistä, ja tällä kombinaatiolla voidaan tehdä monia asioita. Tällä hetkellä siellä, missä pääkiinnostus kohdistuu kuituun (osuus 40 % puusta) sekä paperiin, sivuvirtoja herkästi poltetaan lämmöksi ja energiaksi. Bioteknologian avulla saadaan kuitenkin hyödynnettyä metsäteollisuuden sivuvirtoja niin, että jätettä ei synny. Voidaan esimerkiksi tehdä biojalostamoja, joissa päätuote onkin ligniini, kuitu toinen ja kolmas sokerit.

-Puun käytön hyötysuhde kasvaa, kun perinteiset prosessit nähdään useamman tuotteen vinkkelistä ja nimenomaan jätteen välttämisen vinkkelistä, sanoo Heikkilä. 

Kun öljypohjaisia tuotteita aletaan tosissaan korvaamaan puupohjaisilla, täytyy koko metsäteollisuuden uudistua: ymmärtää oma roolinsa uusiutuvien raaka-aineiden tuotantolähteenä. Tarvitaan myös linkki uusiutuvan raaka-aineen, eli metsän, siellä toimivien yritysten sekä kemian alan yritysten välillä. Heikkilän mukaan Metgen pyrkii olemaan tällainen linkki. Pidemmälle tulevaisuuteen mennessä metsäteollisuus on kuitenkin vasta alkua.  

– Kun nämä teknologiat on kehitetty, niin ei kuitupuu ole ainoa biomassa, mikä on saatavilla. Kemikaalit ja materiaalit voidaan tehdä myös muusta, mutta nuo teollisuuden haarat eivät ole vielä olemassa, joten aloitetaan tästä.  

Kommentit (0)

Jätä kommentti