Science
0
0

WIC Science Channel: LUOVA TEKOÄLY KASVATTAA TALOUTTA

Vuosi sitten, kun OpenAI lanseerasi ChatGPT:n avoimena ja ilmaisena versiona, tekoälyn maailma alkoi väreillä uusilla mahdollisuuksilla. Googlen Bard ja monet muut ovat seuranneet perässä, tehdessään tekoälystä tavallisen ihmisen ulottuvilla olevan arkipäivän ilmiön. 

Aikaisemmat tekoälyyn liittyvät huolenaiheet keskittyivät pitkälti sen kykyyn korvata työtehtäviä tai ammatteja. Nykyään, tiedämme sen korvaavan joitakin, mutta ennen kaikkea tehostavan ja mullistavan useimpia työnkuvia. McKinsey & Co:n julkaiseman tutkimuksen mukaan luova tekoäly voi lisätä maailmantalouteen biljoonia (tuhatta miljardia) dollareita vuosittain. Suurin osa tästä lisäarvosta keskittyy neljään sektoriin: asiakaspalveluun, markkinointiin, ohjelmistosuunnitteluun ja tuotekehitykseen.

Ohjelmat kuten Midjourney ja Synthesia antavat meille mahdollisuuden tuottaa häikäisevää sisältöä. Yhä useampi käyttäjä on löytänyt luovan tekoälyn sovellukset, ja niitä tarjoavat yritykset pääsevät myös laskuttamaan palveluistaan entistä useammin. Pelkillä ilmaisversioillahan ei välttämättä pääse tutustumista pidemmälle. OpenAI, arviolta 20 miljardin dollarin arvoinen yhtiö, aikoo saavuttaa miljardin tulot ensi vuonna. Monia muitakin AI-yrityksiä on jo nähty Fortune 500 -listoilla, ja lukuisat muut odottavat kulissien takana.

Vaikka tekoäly on jo mullistanut monia sektoreita, sen potentiaali luovana työkaluna on edelleen paljolti lunastamatta. Iso kysymys lienee ainakin se, kenelle nopeasti syntyvät ja haluttaessa loppumattomat sisällöt lopulta suunnataan? Miten luovan tekoälyn voimaa käytetään? Hukutetaanko meidät tekoälysisältöjen massaan ja hyväksymmekö sen mukisematta? Käyttäjän kannalta nykyiset tekoälysovellukset vaativat ainakin vielä tarkkaa silmää ja kriittistä arviointia käyttäjiltään. Ne ovat siis kaukana ”laiskan ihmisen työkalusta”. Vuosi 2023 on kuitenkin osoittanut, että luova tekoäly on ehdottomasti täällä jäädäkseen, mutta sen tuleva muoto ja vaikutukset jäävät kuitenkin vielä nähtäväksi. 

Tutustu luovaan tekoälyyn sekä muihin tiede- ja teknologia-aiheisiin Wasa Innovation Centerin tiedekanavalla Youtubessa. Löydät ilmaisen kanavan helposti hakemalla: WIC Science Channel.

Kommentit (0)

Jätä kommentti