PÀÀkirjoitus
0
0

Uusi Vaasa – Nya Vasa – Fakta 4

Ny fight pÄ gÄng: Vasa Universitet och AI

 

Redan idag men oerhört mycket mer i framtiden Ă€r Österbottens ekonomi och utvecklingen av moderna arbetsplatser beroende av avancerad kunskap och innovationer. Högskolorna skapar och delar ut kunskap och i framtiden innovationer. Österbottens högskolesektor Ă€r redan nu underdimensionerad och med en synnerligen skev substans. Kunskapstopparna motsvarar inte alls realekonomin och dess utvecklingsbehov.

UngefÀr 3 Är till Àr högskolornas nuvarande verksamhet dock klara och ordnade.

Pga offentliga ekonomins skuldsÀttning  söker staten möjligheter att efter dessa tre Är skÀra i kostnaderna. Dragkampen mellan regionerna avgörs alltsÄ just nu . Dom stora universiteten har meddelat att dom gjorde sitt i förra vÀndan av nedskÀrningar. Bakom kulisserna pÄgÄr spelet för fullt: t.ex att stryka de tvÄ minsta universiteten i Vasa och Lappland.

LÀget Àr exakt lika som för Vasa Centralsjukhus för 5 Är sedan. Vi har följande intressanta frÄgor och kommentarer att stÀlla:

1.       Vad gör vĂ„r kommunstruktur i Österbotten för att förhindra att Vasa Universitet upphör? Aktionerna skall göras nu – om tre Ă„r Ă€r det för sent! NĂ€r vi googlar ser vi inte att smĂ„kommunerna ens tagit upp frĂ„gan till behandling. KommungrĂ€nserna gör att majoriteten av Österbottens befolkning inte ens tĂ€nker pĂ„ frĂ„gan. Finns inte pĂ„ agendan.

2.       Av statistiken framgĂ„r – precis som i fakta 3 om logistiken – att Vasa Universitet Ă€r redan nu undanskuffad bĂ„de vad gĂ€ller statens avtal och budget per studerande. Det har varit sĂ„ under tiotals Ă„r. Hade kommunfusionerna genomförts enligt Enestam-Repo modellen skulle Vasa vara lika stark och stor som JyvĂ€skylĂ€ . Garanterat vore utgĂ„ngslĂ€get totalt annat dĂ„ för Universitetet.

3.        DĂ„ vi beaktar att Vasa regionen redan i 20 Ă„r varit en ledande region för export av kunskapsintensiva produkter – helt i nivĂ„ med JyvĂ€skylĂ€ regionen – sĂ„ har bristen pĂ„ regional tanke och kraft lett till att vi har gĂ„r miste om 100-150 milj per Ă„r i högskolepengar. Förr köpte H:fors herrar mark och skog för brĂ€nnvin och spottstyver. Idag sparar H:fors herrarna pengar via att smĂ„kommunerna  inte förstĂ„r sig pĂ„ högskolor utan Ă€r nöjda med en byaskola /ny centralskola.

4.        Vi har en snedvriden högskoleverksamhet. De nya arbetsplatserna inom exportindustrin som hĂ„ller livet igĂ„ng i Österbotten Ă€r helt beroende av digitalisering, robotisering och AI. Varken Åbo Akademi i Vasa, Hanken, Vasa Universitet Ă€r nu duktiga i dessa. Åbo Akademi Ă€r till 85% fokuserad pĂ„ blott sprĂ„kliga frĂ„gor. Först ifjol började digitaliseringen, AI (artificiell intelligens) osv dyka upp pĂ„ agendan i Universitetet. Objektiv sett borde Vasa regionen redan ha skaffat sig 10-20 professurer eller motsvarande kraft inom AI för att hĂ€nga med i utvecklingen pĂ„ vĂ€rldsmarknaden för tekniklösningar. Det finns inte ens en professur för nĂ€rvarande.

Bara en regional tanke  kan se detta och bara en regional kraft kan fÄ förÀndringar till stÄnd.

Till alla dom som sĂ€ger att det Ă€ndĂ„ Ă€r tillrĂ€ckligt bra som det Ă€r : DĂ„ gĂ„r det som för Kristinestad – man var Finlands ledande sjöfartsstad (tredje störst i mitten pĂ„ 1800-talet) – men förstod inte att ta vara pĂ„ det.

tabell

 

Det Ă€r klart att beslutsprocesserna i H:fors utnyttjar smĂ„kommunernas politiker som sĂ€ger att ”det Ă€r bra som det Ă€r” och att ”man  i smĂ„kommunerna vet  vad som Ă€r bĂ€st för befolkningen”. I smĂ„kommunerna talar man inte om den akuta bristen pĂ„ högskoleutbildning, logistik eller R&D. Politikerna förlorar alltsĂ„ inga röster  pĂ„ att Ă„sidosĂ€tta Österbotten regionalt eftersom – i likhet med medeltiden – de lokala kardinalerna sköter om att de verkliga frĂ„gorna inte tas upp.

Tack vare Vasa stads och vissa lokala stiftelser satsningar har vi Ă€ndĂ„ ett frö till en utveckling. Åbo Akademis kemisk tekniska fakultet borde till vissa delar med fördel lokaliseras till Vasa. Det vore lyckligt Ă€ven för Åbo Akademis utveckling. 

Nu Ă€r det dags att tala om sakerna vid deras rĂ€tta namn. Alla invĂ„nare i Österbotten mĂ„ste fĂ„ möjlighet att förstĂ„ och vara informerad i de stora regionala frĂ„gorna. Inte bara i dagens Vasa. DĂ€rför behövs Nya Vasa. Det handlar inte bara om en sammanslagning av kommuner för att skapa regional kraft. En fusion leder till att invĂ„narna fĂ„r möjlighet att pĂ„verka dom egentliga ödesfrĂ„gorna. Och dĂ„ blir politikerna mer observanta!

FrÄgan om Universitet och dess framtid Àr minst lika stor och kanske tom större frÄga Àn Centralsjukhusets status.

I Nya Vasa skulle befolkningen Àntligen kunna fÄ rÀtt och kraft att sÀga till i livets viktigaste frÄgor: moderna arbetsplatser, utbildning och kunskap.

 

Kommentit (0)

JÀtÀ kommentti