Science
0
0

Synteettistä metaania jätteenpoltosta– CCU-teknologia

Lintuvuoressa toimiva Westenergy muuttaa tälläkin hetkellä kierrätyksen kannalta hankalaa, erilliskerättyä yhdyskuntajätettä energiaksi. Jätteen poltosta saatavan kaukolämmön lisäksi jätteistä syntyy myös uusia materiaaleja. Tulevaisuudessa Westenergyn tarkoituksena on ottaa talteen ja kierrättää myös jätteenpoltossa syntyvä hiili.2022_EnergySampo_CCU_infograafi

Hiilidioksidin kaappaus ja uudelleenkäyttö (CCU) tarkoittaa Lintuvuoressa, että kaapattua CO2:sta on tarkoitus käyttää metaanin valmistukseen. Metaanin synteettiseen valmistukseen tarvitaan myös vetyä, joka on puolestaan tarkoitus tuottaa paikan päällä erillisessä elektrolyysilaitoksessa. Totta kai uusiutuvalla energialla. Nesteytyksen jälkeen lopputuotteena on meriliikenteeseen soveltuvaa polttoainetta – synteettistä metaania.

 

DCIM100GOPROG0013440.

DCIM100GOPROG0013423.

Vaikka alueelle kaavailtu kiertotalouden sekä kemianteollisuuden kokonaisuus on jo itsessään hieno tavoite, sen tarkoitus on ennen kaikkea pilotoida ekosysteemitason energiaratkaisuja, joiden markkinat ovat maailmalla. EnergySAMPO CCU – nimellä kulkevan projektin tarvitsemista teknisistä ratkaisuista suurin osa tulee Vaasan seudun energiaklusterin yrityksistä. Kuluva kevättalvi näyttää, miten projekti etenee, sillä Lintuvuoreen tehtyjen suunnitelmien ympäristövaikutusten arviointi on valmistumassa piakkoin. 

Lisää Westenergyn tavoitteista ja EnergySAMPO -projektista: WIC Science Channel Youtubessa.

Kommentit (0)

Jätä kommentti