Science
0
0

Science @Bock’s nr 12

Science news

Exemplet biotech

 

I USA har antalet  investeringarna i syntetisk biologi ökat från 2010 till 2018 med c 400 %. Om man räknar ihop Venture Capital samt privata och företagsinvesteringar plus IPO:n så har antalet investeringarna under perioden ökat från 33 till 140 per år räknat med samma kategorisering. Om vi följer uppskattad omsättning inom bioteknologin i USA så har den  ökat från 50 miljarders nivån år 2000 till 400 miljarder 2018. Revolutionen inom DNA sekvensering och manipulation skapar gränslösa möjligheter inom biotech – både negativa och positiva. Båda sidorna kommer att skapa enorma affärsmöjligheter och tvinga politiker att fundera på etiska normer för branchen. Samtidigt har publicerats uppgifter i USA om att läkarna i intervjuer har sagt att i genomsnitt är 20 % av den nuvarande vården i USA är onödig och förorsakar kostnader på 210 miljarder per år – enligt Time magazine. Till stora delar hänger det ihop med att försäkringssystemet skapar intresse för detta. Ny teknologi inom AI kan väsentligen minska på möjligheterna för mänskans girighet på detta område.

 

Inte bara Huawei

 

Det är allt klarare att USA försöker utnyttja maktmedel för att förhindra Kinas utveckling inom innovationer och teknologi. Förutom Huawei har kraftiga sanktioner satts in mot kinesiska chiptillverkare. År 2000 hade Kina två superdatorer bland världens 500 snabbaste. Redan 2010 var den kinesiskt tillverkade Tianhe – 1A ledare i detta sällskap i världen.  Tianhe – 1A utnyttjade dock amerikanska Intel chips. 2015 förbjöd USA Intel att sälja sina chips till fyra ledande kinesiska superdatorlab. Det förväntades fördröja och försinka utvecklingen av superdatorer i Kina. Till det flestas förvåning avtäckte Kina 2016 en ny superdator Sunway Taihu-Light , som tog ledningen i branchen både år 2016 och 2017 – denna gång helt byggd med kinesiska komponenter. Nu har naturligtvis USA ytterliga utvidgat sina sanktioner så att det skall bli omöjligt för Kina att överhuvudataget få modärna komponenter inte bara från amerikanska företag utan också samföretag . Den som lever får se om Kina bara helt enkelt snabbar på sin egna självständiga utveckling – något som i längden drabbar väst negativt. I så fall går vi nämligen  miste om omfattande teknologiutveckling och marknader.

 

Macyś stänger 125 butiker i USA

 

Som en otrevlig nyhet för butikskedjorna i den digitala världen kommer uppgiften är kända Macyś i USA stänger 125 butiker. CNBC kablade ut nyhteten 4 februari i år. Dessutom stänger man management kontor i San fransisco och Cincinnati. På bara ett år har värdet på aktiekursen sjunkit med 35%. Det påminner om den alltjämt förlustbringande Tesla aktiestocken, där den nuvarande årliga produktionen uppgår snart till en halv miljon bilar, är mera värd än General Motors och Ford tillsammans trots att dom tillverkar 12 miljoner bilar med hyfsat resultat. Det är inte pengar i sig som är avgörande utan om man har dom rätta ideerna!

 

Radikalt ny batteriteknik

battery-1688825_1280

Det finns en hel mängd nya lösningar för batteritekniken som skulle kunna ersätta litium-ion teknologin. Nu senast meddelade IBM (kineser och ryssar har också meddelat om nya lösningar) om en teknik som kan laddas supersnabbt, har låg explosionsrisk och har inga tunga metaller. IBM säger inte vad beståndsdelarna utgörs av men att havsvatten är utgångsämnet till vår allas förvåning. IBM meddelar att laboratoria experimenten har lyckats men meddelar inte när tekniken kunde komma ut på marknaden. Hur som helst hävdar IBM att lösningen utmanar litium batterierna i alla kategorier. Men det försökar många andra också och nyheterna kommer tätt om lyckade försök…

 

Kommentit (0)

Jätä kommentti