Science
0
0

Science @Bock’s nr 83: Läsning minskar – tittandet ökar

I USA har livet för TV branchen dramatiskt försämrats på sistone. Tidigare var deras lokal TV moneymakers. Idag inte längre så. Konkurser hägrar. Läsningen har minskat förstås i samma veva för konsumenterna har flyttat i expressfart till TikTok, YouTube, Amazon Prime osv.

Kanske behöver vi titta mera för att förstå bättre dvs att en skriven ”Bibel” begränsar oss. Eller är det så att vi helt enkelt är lata djur som väljer det som är bekvämare. I rapporten om skolundervisning  här intill  (Mattila) har det visat sig att video för att förstå matematik har haft oslagbara effekter på förmågan att lösa matematiska problem bland både duktiga  som svaga elever. Ibland kan alltså en bild säga mer än tusen ord.

In a digital co c83b7330-6115-4b52-9969-969f67883ff4

Konsten, media och vetenskapen omvandlas av AI

Mänskan i sitt stilla sinne tänkt att det finns områden som alltid förblir mänskans trumf och överhöghet i naturen och tekniken: tänkandet, känslorna och jaget. Naturligtvis spelar religiösa uppfattningen en roll i sammanhanget – men inte enbart. Mänskan har en självbild av sig och som gör henne till ”skapelsens krona”.  AI kommer att utmana denna utgångspunkt redan de följande åren. AI kommer att på egenhand ”tänka, förnimma och uppleva sig” .

Ilya Sustkever , som är medgrundare till Open AI med Sam Altman, säger att AI kommer att vara mänskligare än mänskan redan under dom följande några åren.

Vi behöver inte köpa en bok – vi kan be AI skriva en bok med dom ingredienser vi vill ha t.ex. spänning, logik, sensualitet, historia, fakta osv.

GNoMe från Google Research har redan utvecklat 2.2 miljoner nya kristallinska material.  Det hade tagit cirka 800 år för mänskliga forskarteam att göra detsamma.

En automatisk robot i A-Lab Berkely Labs testar kontinuerligt 24/7 olika blandningar av material och testar 100 till 200 prover av  slutresultaten varje dag. Massor med kreativa lösningar har åstadkommits som mänskan inte kunnat tänka på. Roboten alltså int bara manuellt testar febrilt utan tänker också ut spännande potentiella kombinationer. Den minns misslyckanden och accumulerar lyckanden som den bästa Nobel-prisvinnaren.

Filmer behöver inte längre produceras i en studio. AI tar fram bilder , planerar scener, skapar manus och intriger…

Kommentit (0)

Jätä kommentti