Science
0
0

Science @Bock’s nr 82: Self-made maailman rikkaimmat naiset 2024

Vaikka rikastuminen vain harvoin liittyy tieteeseen, tutkimukseen tai teknologian kehittämiseen on kuitenkin mielenkiintoista nähdä miten rikkaus nykyään palkitsee myös nousevia naisia. Miesten puolellahan on selvää että teknologian soveltaminen on rikastuttanut monet:  Elon Musk, Bill Gates, Jeff Bezos, Steve Jobs jne. Kaikki amerikkalaisia koska osakkeiden hinnat  ovat siellä korkeammalla tasolla vaikka kiinalaiset ovat ohittaneet myynnissä sekä sähköautopuolella että internet kaupassa amerikkalaisia. Euroopasta rikkaimpien joukkoon pääsee vain luxustavaramerkkien trokaaja Bernard Arnault.

Miten teknologia ja yhteiskunnan focus näyttäytyy naisten kohdalla? 10 rikkaimman self-made (eli ei perintönä tullut omaisuus) Forbers lehden mukaan oli viime vuonna:

Neljä kiinalaista Zhong Huijuan, Wang Laichun, Zhou Qunfei, Wu Yajun ovat listalla. Kolme ovat rikastuneet teknologia alalla ( mobiilit, lääkkeet, elektroniikka) ja neljäs rakennusalalla.

Kolme amerikkalaista, Judy Faulkner, Diane Hendricks, Judy Love ovat listalla. Näista kaksi ovat kaupan alalla ja kolmas ohjelmistoalalla.

Yksi sveitsiläinen , Rafaela Aponte-Diamant, on rikastunut kuljetusalalla

Yksi venäläinen, Tatyana Bakalchuk, on rikastunut e-commerce alalla.

Yksin englantilainen, Denise Coates, on menestynyt vedonlyöntialalla

Tässä näkyy siis aika suoraan ”vanhan maailman” liiketoiminta suhteessa kasvavaan Global South maiden kasvualoihin.

 

Suuret mahdollisuudet Pohjoismaiden puolustusteollisuuden klusteritoiminnassa

Airbus Defence and Space yhtiön  Toimitusjohtaja Michael Schöllhorn kävi Suomessa hiljattain  ja antoi poikkeuksellisen avoimen haastattelun. Hän muistutti että ”Euroopan pää tulee painumaan veden alle” kun Eurooppa tappelee sekä Venäjää vastaan että pakotetaan tappelemaan Kiinaa vastaan USA:n puolesta.

Kuitenkin tämä mahdollistaa – jo vahvasti edusauttaa – itsenäiseen toimintaan Euroopassa . Erityisesti tämä aikaansaa tarvetta Pohjolassa katsoa aloitteellisesti itsenäisiä mahdollisuuksia puolustusteollisuuden osalta. Vaikka Suomen kädet on sidottu suureen hävittäjäkauppaan olisi Schöllhornin mielestä katsottava aktiivisesti lisäpalikoita ja tarpeellisten uusien ratkaisujen kehittämistä. Tähän tarvitaan Pohjoismaiden lisääntyvä klusteritoiminta ja alihankintaverkoston kehittämistä.

 

Uusi opetusmenetelmä

Opetusalalla velloo keskustelu kännyköistä ja Internetistä/Somesta. Opettaja Miikka Mattila Tyrnävän kunnassa on osoittanut että tuhannet hyvät opetusvideot netissä tuo opetukseen dramaattinen parannus. Opiskelijoiden innostus ja suoritukset paranevat huomattavasti matematiikassa.

Miikka on itse kehittänyt uuden Taagi-oppimisympäristön matematiikassa. Ensin katsotaan opetusvideo ja sitten käytetään omat  muistiinpanot videosta. Kun ratkotaan matikan tehtäviä voi itse etsiä ratkaisuja videoista (joita on jo 2000)  ja netistä. Kännykällä voi suorittaa läksyt.

Taagissa voi edetä omassa tahdissa.

Kyseisessä Kuulammen koulussa näytti huikeita tuloksia matematiikassa sekä lukutaidossa että luonnontieteissä. Arvosanat nousivat yleisesti kaikilla oppilailla.

Wasa Future Festival tulee tuomaan 9 elokuuta uudet oppimismenetelmät framille Wasa Innovation Centerissä. Mm tämä keissi.

Kommentit (0)

Jätä kommentti