Science
0
0

Science @Bock’s nr 80

Aasia rynnii tekoälyssä

Vielä kaksikymmentä vuotta sitten naureskeltiin Euroopassa made in China tai Made in Intia. Kuitenkin samaan aikaan siellä jo tuotettiin (Kiina) IPhone mobiilit joita ei Euroopassa tai USA:ssa kyetä valmistamaan. Nyt on  tapana puhua  halveksuvasti että he vain kopioivat ja varastelevat meidän ideoita. Todellisuudessa siellä – varsinkin Kiinassa – innovoidaan ja ovat jo kaukana edellä Eurooppaa.

IBM on tuonut raportin pöytään joka panee herätyskellot soimaan alalla joka vielä kuvittelemme olevan ”meidän” heiniä: Tekoäly

IBM julkaisu ”Global AI Adaption Index” latelee kovat faktat pöytään: Ne maat joissa tekoälyn käyttöönotto yrityksissä on korkeimmillaan ovat Intia (59%), UAE(58%), Singapore (53%) ja Kiina (50%). Sama julkaisu kertoo hälyyttävät luvut Euroopasta: UK (37%) , Espanja (28 %) ja Ranska (26%).

Tämä ero ei ole kaventumassa. Julkaisu myös oli selvittänyt miten suuri osa yrityksistä olivat lisänneet panostuksiaan tekoälyyn viimeisten 24 kuukauden aikana. Esimerkiksi UK:ssa 40% IT alan ammattilaisista ilmoittivat että heidän yrityksensä on lisännyt panostuksiaan tekoälyyn. Vastaava prosentti Kiinassa on 85%, Intia 74% ja UAE 72%.

Eroavaisuudella voi olla monta draiveria. Yksi on eurooppalainen konservatiivisuus yleensä (ei hirveän teknologia friikkejä) ja toinen varovaisuus erityisesti (pelko datan suhteen). Joka tapauksessa Eurooppa on ”museoitumassa” ja USA pysyy muutaman rakettimaisen teknologiayrityksen avulla kehityksessä mukana. Kun USA:sta tunnetaan muutama esim ChatGPT kaltaisia ”large language models” niin niitä on jo Kiinassa de facto jo  satoja markkinoilla ja vielä muutama open source pohjalta  – eli niin että virityksiä voi tehdä itse.

Tekoäly voidaan ottaa käyttöön jokaisessa yrityksessä ja jokaisen ihmisen kohdalla iästä riippumatta. Yksinkertaisia juttuja joita  tekoäly korjaa on yleissivistyksen puute, matematiikan heikko haltuunotto ja käyttö, tilannearvio ja suoranaiset työtehtävien toteutus. Sillä on vahva  merkitys ennenkaikkea ihmisen heikkouksien (laiskuus, tyhmyys, sairastavuus ym) paikkaamisessa ja esimerkiksi yrityksen johtamisessa .

Eurooppa: Herätys!!!

man use tablet command prompt ai chat. Big data storage.Digital Artificial Intelligence (AI) technology disruption concept. We are implementing storage technology support in the business.

Tekoäly uutisia

  • Singaporen kaupunki on laatinut käsikirjan pien- ja keskisuurille yrityksille miten ottaa käyttöön tekoäly. Käsikirja keskittyy siihen miten henkilökuntaa koulutetaan  ja kertoo esimerkkejä käyttöönotosta
  • Nyt syntyy tekoäly yliopistoja jossa asiointi ja koulutus on tekoälyn hallinnoimaa ja prosessit tekoälyn ohjaamia
  • Open AI CEO Sam Altman neuvoo YouTubessa miten  teet oman Chatappin 4 minuutissa
  • Nvidia yhtiön CEO Jensen Huang neuvoo kaikkia maita muokkaamaan itselleen sopiva tekoäly infrastruktuuri nopeasti.

 

AI blir inte bara hjälpmedel – utan vår dubbelgångare!

Perspektiven med AI fortsätter att hisna . Microsofts CEO Satya Nadelia talade på World Economic Forum I Davos om Rabbit R1. Verktyget presenterades fysiskt på världens största mässa för konsumtionselektronik CES i Las Vegas i början av detta år.

Han ser Rabbit som den mest revolutionära teknologisprånget sedan Iphone introductionen. Rabbit omskapar världen kring mänskan. Rabbit blir en av dig själv skapad virtuell dubbelgångare som agerar med omvärlden med din fullmakt och i ditt ställe. Rabbit tar alltså hand om konflikter och löser problemen själv. Beställer, betalar och umgås å dina vägnar. Rabbit lär sig själv av sina misstag/din piska men är kapabel att ”läsa” all information som är tillgänglig.

Konsekvensen av utvecklingen av AI blir att det som tidigare tog forskare att lista ut 250 år kommer att ta 25 år.

Han varnade också – intressant nog – för att geopolitiska konflikter kan leda till att man försöker förhindra och stoppa utveckling hos företag eller civilisationer. Det leder i förlängningen till så kalla långsam hängning av sig själv. Den nu avliden Charlie Munger – Warren Buffets investerings partner– sade om samma sak före sin död: stupid, stupid, stupid!

Samtidigt meddelade CEO att om Microsoft inte hade tagit stora risker i miljardklassen för länge sedan att utveckla t.ex. Open AI, företaget bakom Chat GPT,  så hade Microsoft varit på väg ut ur företagsvärlden idag.

Kommentit (0)

Jätä kommentti