Science
1
0

Science @ Bock’s nr 8

News:

Indien först med hjärtoperation med robot

Popular Mechanics tidskriften gav publicitet åt en kirurg i Indien som genomförde en hjärtoperation på fjärravstånd med hjälp av en robot. Patienten låg på operationsbordet 40 kilometer från kirurgen. Dr Tejas Patel vid hjärtinstitutet i Ahmedabad genomförde en ”percutaneous coronary intervention” via en snabb internet uppkoppling. Telerobotic kommer att omstrukturera behovet av manskap on-site radikalt och hur kirurgin skall administreras.

 

5G : 1,5 miljarder mobiler 2024

5G rumsterar om ordentligt i alla frågor. Smarta städer och smarta länder kan utveckla service mångfaldigt och dra ner på klimatpåfrestande trafik och administration. Skolning och utbildning kan bli verklighetstrogen och avancerat kunnande bli begripligt och kunna följa med sin tid oberoende av var någon bor. Enbart mobilen kommer att räcka till för att en person skall kunna ha tillgång till avancerade AI lösningar och beräkningar – passen och nycklar behövs inte längre , brottslingar får det tuffare även i fråga om ekonomisk brottslighet. Den omedelbara pekuniära ekonomiska nyttan beräknas  komma från s.k. IoT lösningar så att onödiga produkter och tjänster kan ersättas med sådana som behövs i realtid. I princip behöver ingen ha en egen bil vare sig företag eller privatpersoner. Språk – även talat – översätts i realtid. Vi kan bli t.o.m. informerade om olyckor inom dom inträffar!

China har redan 350.000 5G områden medan USA bara har 20.000. Oron för tekniken är förstås därför också stor.

 Robotpizza

Typiskt för vår tid är att revolutionen inom vetenskap och teknik gör det möjligt för småföretag att snabbt köra förbi dom stora. Ett litet startup företag i Seattle har byggt en robot som klarar av att producera 300 pizzor i timmen. Picnics robot kostar c. 20.000 eur

 

Stanford Institute:

Minst 120 miljarder mer till AI!

Kraven på satsningar i tid till AI växer. Frankrikes president kräver miljarder till start-ups. Nu har Stanford räknat ut att USA måste få till 120 miljarder under en tio årsperiod för att alls hänga med i AI utvecklingen. Focus kommer att ligga på individualiserad utbildning, lifslång AI assistans och nationella AI Centers. Kina har redan 2017 startat kapplöpningen och tänker bli världsledande 2030. 33 nationer har redan definierat sin nationella strategi.

 

Testa Googles kvantdator!

Google har kablat ut nyheten att dess kvantdator har löst ett matematiskt problem på 3 minuter som en klassisk superdator behöver 10.000 år för att räkna ut. Om 5-10 år kommer kvantprocesseringen att vara ”standard” för att lösa finansiella och försäkringstekniska problem. Förutseende av oväder, katastrofer, ekonomisk utveckling samt naturligtvis  en relevant exaktare bild av hur kroppen och bl.a.hjärnor och hjärtan fungerar  är då möjligt.

3D printat miljövänligt hus

WASP har tillsammans med några arkitekter i Italien 3D printat ett helt hus 100% av lokalt befintlig lera. Huset TECLA är naturligtvis miljövänligt men också billigt. I Österbotten testar bla Simons med tekniken.1

Kommentit (0)

Jätä kommentti