Science
0
0

Science @Bock’s nr 75

Den nya världsordningen

– även teknologiskt!

 

Allt mer omtumlande uppgifter dyker upp i media som bekräftar att den nya världsordningen är redan ett faktum. Dessutom går utvecklingen mot att den nya världsordningen stärks ytterligare. Vad handlar det om. Bloomberg media har sammanställt en tablå som ger en  kompass för vilka länder som har bra kort på handen och som därför kommer att ha allt mer att säga till om.

Tablån berättar var tillväxten sker och indirekt därför omsvängt var stagnationen breder ut sig. Under flera århundraden har Europa och USA varit i en klass för sig och därför skapat G7 beslutsfattarsystem, Världsbanken, Internationella valutafonden och en rad andra internationella organ som har bestämt var skåpet skall stå såväl politiskt som ekonomiskt och militärt.

En kort resumé: Både Kina och Indien har nu större tyngd ur världens synvinkel än USA. Indonesien är viktigare än Tyskland, Turkiet är viktigare än Japan, Bangladesh är viktigare än England, Vietnam är viktigare än Frankrike. Och till allas förvåning Ryssland klår England, Egypten klår England, Brasilien klår England – trots att media i fullsidesreportage efter varandra berömt hur fantastisk kröningen av Charles III till ny kung i England varit.

Och den stora frågan är vad kommer USA att göra när världen inte längre lyssnar på det örat. Charlie Munger , vännen som oraklet från Omaha Warren Buffet stött sig på i sin legendariskt framgångsrika placeringspolitik, säger om USA:s politik att försöka med våld trycka ner Kinas teknologiska utveckling: Stupid,stupid – stupid!

Varför så kategoriskt. Jo han ser att om man inte är bra så borde man bli det . Bara då klarar man sig på marknaden. Att förhindra andra gör inte en själv bättre annat än för stunden. Elon Musk har i princip samma message och uppfattning. Båda satsar därför i och med kinesiska företag.

Kommentit (0)

Jätä kommentti