Kolumni
0
0

Science @Bock’s nr 70

Huawei jaksaa yllättää ja luoda!

Hirveän kovien pääasiassa USA:n asettamien sanktioiden jälkeen koko maailma on ihmetellyt miten Huawei edes tulee toimeen jatkossa. Huawei nousi nopeasti aikoinaan maailman tunnetusti johtavaksi puhelinmalliksi ja myös operaattoreiden suosimaksi telekom järjestelmätoimittajaksi . Ylivoimaisella teknologialla ja innovaatioilla – ei pelkästään hinnalla.

Nyt Huawei on korvannut 13.000 komponenttia omilla made in China versioilla viimeisten neljän sanktiovuoden aikana. Kerroimme aikaisemmin miten Huawei nyt palaa maailmanmarkkinoille uudesti syntyneenä ja teknologisesti vahvana. Nyt siis Huawei ei osta näitä komponentteja enää lännestä . Onko tämä hyvä lopputulos sanktioille?

Lisäksi Huawei on sanktioiden takia kehittänyt oman EDA:n (electronic design automation) työkalun jota Kiinassa  ei ollut aikaisemmin. Myös tällä alalla sanktioiden lopputulos on että lännen kauppa vähenee.

Ja tänä vuonna Huawei palaa entiseen vauhtiin: kaksi uutta puhelinjulkistusta per vuosi!!

Katso ohessa miten IPhonen TJ Tim Cook arvioi kiinalaisten kykyjä ja osaamista verrattuna vaikkapa USA:han ja että meidän ”virallinen” käsitys kiinalaisten kyvystä on syytä selvästi korjata. Muuten kärsimme siitä itse: M9997722314_withframe

 

Bakterier som kan ”skita” guld!

 

C.metallidurans har en avundsvärd duktighet och förmåga. Bakterien trivs i för mänskan förorenade och farliga miljöer av  metaller. Dylika marker är t.ex. platser som förorenats av vätskor och elektronikskrot som innehåller giftiga metaller.

Denna bakterie kan suga upp metallföreningarna . Normalt leder detta till en förgiftning av livsformen. Men denna bakterie kan urskilja vissa metaller , t.ex. guld, ur föroreningarna och producera guld nuggets som den utsöndrar från sin kropp. American Society for Microbiology har nu fotograferat och dokumenterat processen. Att ”skita” ut guldet är förstås ett sätt att hålla sig levande. Tala om guldägg – det är ju verklighet för sjutton!

 

Matematiikan opetus kriisissä Suomessa!

 

itkään on hiipunut kiinnostus matematiikkaan kouluissa Suomessa. Matikan osaaminen on tärkeä kaikissa uusissa teknologioissa ja niiden sovelluksissa. Ilman matematiikkaa kuihtuu kyky pysyä maailman kehityksessä mukana.

Suuri ongelma on että opettajat kokevat olevansa voimattomia saada kehitys kääntymään . Hyvin todennäköisesti nykyinen koulutuspedagogiikka ja didaktiikka ei riitä . On löydettävä lisäfunktioita ja menetelmiä. Todennäköisesti Living Labs olisi yksi merkittävä. Eli opetus ulos todellisuuteen. Wasa Innovation Centerissä  on mm helppoja testiratkaisuja miten suhteellisuusteoriaa lasketaan niin että ymmärretään mitä todellisuudessa tapahtuu. Myös harrastetaan avaruusdatan ynnäystä ja vähennystä jotta saadaan oikea käsitys prosesseista maan pinnalla.

16 vuotiaat ovat kärryllä. Miten saada kaikki opettajat ja koulu?

Kommentit (0)

Jätä kommentti