Science
0
0

Science @Bock’s nr 64: Revolution – igen!

Revolution – igen! ChatGPT kör över Google, skolorna, politikerna, organisationerna?

 

Google är ju bra på att söka. Google försöker också sovra och välja litet grand. Du får alltså en hyfsat vettig sammanställning över existerande information på nätet. ChatGPT är nu klar med en både testversion och kommersiell variant som tar artificiell klokhet till helt ny nivå.

ChatGPT sammanställer ett förslag till svar på en fråga där all information på nätet har tagits hänsyn till. AI funktionen analyserar texter, bilder och material i hela världen blixtsnabbt och sammanställer ett ”sammandrag”, ”analys” eller ”substansrapport”.

Du kan också be ChatGPT komma med kreativa lösningar på problem och du kan be ChatGPT komma med ett förslag till tal över ett tema. Du kan be ChatGPT komma med en programmeringslösning för ditt IT system.

Naturligtvis kan ChatGPT summera ekonomiskt data och se sammanhang tusen ggr bättre än politikerna. Naturligvis kan ChatGPT också ”undervisa” bättre än mången lärare. ChatGPT kan också ersätta c 80% av standardbyråkrater, standardchefer, standardförvaltare och bokförare. Och ChatGPT kan också skapa konst och kultur. Och ChatGPT kan forska. Du kan be den komma upp med ett förslag till arkitektur i knepiga situationer där det krävs nya lösningar…

Nåja. Allt är ännu inte som rinnande vatten. Men vattnet rinner med förskräcklig fart åt detta håll. Det är ju Elon Musk som står bakom.

Ekonomiskt kommer det att ställa Googles affärsmodell på ända. Den bygger ju på betalning per click som du gör när du vandrar genom alla sökresultaten. Vi har sett ett enormt ras i Tech bolagens aktiekurser nyligen . Inte bara när det gäller kraschen inom cryptovalutor. Facebook – numera Meta -, Amazon, Microsoft osv har förlorat hisnande belopp i sina aktievärderingar – cirka 700 miljarder USD per bolag. Nu sjunker också Google.

Poängen är att teknologin utvecklas så snabbt att inte ens konkurrenterna på marknaden hinner med . Mediavärlden förstår att något är på gång först då saken redan har hänt. Och det blir ett dilemma för alla politiker och medborgare som inte själv följer med. Vi har trott att media upplyser oss när det är dags att börja förstå. Nu är problemet att media inte själv förstår vad som är på gång och ens vad redan har skett.

För att Kvarken och Norden skall utvecklas litet bättre än det slumrande Europa så bör naturligtvis undervisningen i dagisar och skolor/universitet få radikalt uppfräschat innehåll. Det betyder att on-line skolning skall få prioritet. Ta ChatGPT i bruk…

Kommentit (0)

Jätä kommentti