Science
0
0

Science @Bock’s nr 59

Mikä community economy???

Aivan. Taas uusi kuluttajalle mutta myös teollisuudelle merkityksellinen ansaintakulma. Olemme juuri ja juuri Euroopassa heränneet siihen että influensserit, somejutut ja on-line kaupankäynti on se uusi todellisuus joka ohjaa ja valtaa päivämme,  ajatuksiamme ja kuluttamisemme. Ja kun juuri ja juuri olemme pääsemässä kelkalle niin tulee täysin uusi ja täysin toinenlainen tyyli ja tapa : community economy!

 Kun edellinen tyyli, tapa ja menetelmä on vahvasti kiinni siitä että joku yksilö on luonut tarinan, viestin ja ratkaisun tulee nyt uutena ehdotuksena että yhteisöllisyys voi tehdä saman asian mutta vielä paremmin kuin yksilö.

 Tämä tarkoittaa yrityksille että heidän pitäisi olla mukana luomassa yhteisökehitystä ja sisältöä . Yritys pitäisi innostaa kuluttajia luomaan ja auttamaan luomaan yhteisöjä. Ei siis niin että yhteisö pitäisi ”narrata” seuraamaan yritystä. Se kulkee myös nimellä brand shaping kun on kyse brandituotteista ja brändipalveluista.

Tähän ollaan jo luotu teknillinen perusta ns Web3 jossa prosessointi on paikallista: Edge computing, desentralisoitu data arkkitehtuuri sekä tekoäly. Tähän liitetään tehokeinona Engagement ratkaisut. Tarkoituksena onkin päästä eroon nyky netin heikkouksista jossa kuluttaja on enemmänkin pelinappula ja juuri: yksinkertainen kuluttaja

Unknown

Terveysyritykset ja startupit lisääntyvät hurjasti. 3-4 kuppia kahvia päivässä voi pidentää ikää.

Kotisensori: sylkitesti kertoo syövästä USA:ssa on jo otettu käyttöön kotitestimenetelmä jolla voi sylkeä analysoimalla löytää varhaisvaiheen syövän kurkussa ja suussa jopa 90% varmuudella. Tämä syöpäversio jää usein diagnosoimatta ja huomataan vasta  kun syöpä on kehittyneessä vaiheessa.

US Food and Drug Administration on nyt hyväksynyt tämän teknologian käyttöönoton. Kohta tulee tällä alalla lisää mm hengityksen kautta mahdollisuus löytää varhaisvaiheen sairauksia.  Tämä lähestymistapa vähentää terveyskeskuskäyntien ja siellä tapahtuvien testien määrää huomattavasti. Lisäksi varhaisvaiheessa voidaan myös estää helpommin ja halvemmin sairauden etenemistä. Terveenä pysymisen ja toipumisen mahdollisuus lisääntyy.

Eli huomataan  sairaustilaa jolloin lääkäri ei vielä pysty näkemään sitä. Ja lääkärin aikaa voi käyttää niihin tapauksiin mihin häntä todella tarvitaan. Pahimmassa tapauksessa ilman näitä kotitestejä lääkäri saattaa kuvitella henkilön olevan terve.

Vietnamissa aito kehitys! Ja nopea!

Vietnam, joka vielä 40 vuotta sitten oli huomattavasti pienempi kansantalous kuin Suomi, on ampaissut Suomen ohi ja on nyt kansantaloudeltaan noin neljä kertaa isompi.

Kaiken kukkurassa Vietnam ohittaa Suomen teknologiassa ja innovatiivisuudessa. Vietnam haastaa Nokian jopa 6G kehityksessä. Vietnamin autoteollisuus suunnittelee, designaa, valmistaa kaikki komponentit, kokoaa ja myy oma automerkkiä. Me vain kokoamme muiden ajatustuotteet.

Nyt  Vietnam ilmoittaa tuottavansa 23 miljoonaa sirua (chips) 2023 maailmanmarkkinoille. Sirut soveltuvat sekä kulutuselektroniikkaan että myös avaruusteknologiaan. Siruviennin arvoksi tavoitellaan puolitoista miljardia jo 2025.

On selvää että tämä kaikki johtuu intohimosta kehittää uutta ja merkityksellistä. Löytyy passion myös pääoman osalta investoida tulevaisuuteen eikä vain kahvin ja viinin tarjoilemiseen kuten Italiassa…

Kiina lähtee kilpailemaan lentokonevalmistuksessa

Kiinan autoteollisuus on tulossa odottamatta ja voimallisesti Euroopan markkinoille. Iät ja ajat on totuteltu että ainakin ilmailualalla on vain kaksi merkittävää osaajaa: Airbus ja Boeing. EU ja USA ovat ilman kilpailua alalla. Tänä vuonna tilanne muuttuu. Kiina on sertifioinut C919 mallinsa juhlallisuuksin 29.9 2022.

Kiinan C919 kilpailee suoraan Airbus 380 Neo ja Boeing 737 Max kanssa. Kyseessä on siis suuren sarjavalmistuksen potentiaalia omaavasta sektorista. Niinpä C919 on jo yrityksen oman ilmoituksen mukaan saanut 815 tilausta.

Tulee kestämään kymmenen vuotta ennen kuin tämä aluevaltaus tuottaa merkittäviä muutoksia kansainvälisessä kaupassa. Kone on edelleen paljolti riippuvainen osista ja teknologiasta jota nyt ostetaan ”lännestä”. On odotettavissa että ainakin USA tulee panemaan kapulaita rattaisiin jotta Kiinan nousu maailmanmarkkinoilla tälläkin alalla saataisiin estettyä . USA ja EU eivät pysty enää kilpailemaan Kiinan kanssa kehittämisessä. Kuten mobiilialalla, sirutekniikassa, avaruusteknologiassa ja muillakin aloilla Kiina on menossa ohi ellei kapulaita pystytä heittämään.

Kilpailu kuitenkin on hyvin tärkeää teknologioiden kehittämiseksi. USA esti Kiinan osallistumista kansainvälisen avaruusaseman rakentamisessa 2011. Pelkona oli että se auttaa Kiinaa tällä alalla. Seurauksena on ollut että Kiinalla on nyt jo oma avaruusasema miehitettynä . Eurooppa tai USA i pysty yksin siihen.  Siis lopputulos on että Kiina on ohittanut USA:n ja Euroopan tältä osin – ehkä juuri sen takia että kiellettiin osallistumasta. On vaarana että nämä ”kapulat rattaisiin” politiikka aiheuttaa sitä että me itse jäämme suohon ja saveen kiinni.

Kommentit (0)

Jätä kommentti