Science
0
0

Science @Bock’s nr 57: osa 2

Hiekkalaatikon hiekkaan lisää mikrobeja!

Pitkään on kehitys kulkenut yhä huolellisempaan hygieniaan kiihtyvän pesu- ja siivousvimman osalta. Tämä kehitys on jatkunut sekä ihmisen henkilökohtaisen kropan että liikkumistilojen kohdalla.

Nyt kiihtyy tutkimusten määrä jotka varoittavat että olemme menneet liian pitkälle ja aiheutamme jo enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Kokonainen uusi Holobiont tiede selvittää nyt mitä esim ihmiskeho ja mieli tarvitsee ympäristössään biologista ja fyysistä vuorovaikutusta jotta se ylipäätään kehittyy ja pysyy terveenä.

Suomalainen Luke (Luonnonvarakeskus) , Helsingin yliopisto ja Tampereen yliopisto on saanut valmiiksi tutkimus jossa on selvitetty lasten osalta eroja mikäli hiekkalaatikon hiekka on rikastettu monimuotoisesti luonnon pieneliöillä ja mikro-organismeillä.

Pilottitutkimuksessa oli 26 lasta ja ns kaksoissokkotutkimus tarkoittaa että lapset ja heidän vanhempansa eivät tienneet mitä hiekkalaatikon hiekka sisälsi. Sama tietämättömyys koski tutkijoita ja päiväkodin henkilökuntaa.

Rikastetussa hiekassa leikkineillä lapsilla veren interlaukiini-10:n pitoisuus muuttui positiiviseksi. Kontrolliryhmässä taas se oli negatiivinen. Tämä Interlaukiini on välittäjäaine joka on keskeinen monien immunijärjestelmän sairauksien ehkäisyssä.

Myös ns T-solujen määrä veressä on tärkeä. Ihon mikrobiston määrä ja laatu vaikuttaa merkittävästi T-solujen määrään veressä.

Aikaisemmin on viitattu tutkimuksiin Karjalassa jossa allergisuus on korreloinut hygieniatason kanssa niin että allergia ongelmat lisääntyvät hygienavillityksen seurauksena.

Nyt näyttää yhä selvemmältä että allergiat, astma, atopia, ykköstyypin diabetes ja muut immunijärjestelmä häiriöt ovat myös seurausta elimistön yksipuolisesta mikrobistosta.

Tai monimuotoinen – kuten se luonnossa esiintyy – on ihmiselle välttämätön. Tästä syystä kotioloissa ja tietenkin lastentarhoissa ja kouluissa pitäisi lisätä luonnon mikrobistoa – ei vähentää!

Ongelmana on nyt ns. keskiluokkainen asenne ja tietenkin se että jokaisella yksilöllä on omat henkilökohtaiset rajaarvonsa jolla ympäristön kanssa on hyvä olla samaa pataa. Tämä henkilökohtainen tasapainotarve onkin mahdollista kun uusi dataperusteinen terveydenhoito saadaan kehitettyä.

board-g8fba0ba92_1280

Stort genombrott för 7 nm chipsproduktion i Kina

Forskare och think tanks runtom i världen har varit mer eller mindre eniga om att Kina redan nu har kört om västländerna inklusive USA ifråga om 4 av 5 kritiska teknologier. Den femte kritiska där Kina ännu inte är ledande har varit halvledarteknologi.

I Europa skrattade media och folk ännu för 10 år sedan åt Made in China – det var helt enkelt bara billigt och dåligt. Trots att redan då Iphone tillverkades i Kina pga av att kvaliteten var superb och priset förmånligt. Det är alltjämt omöjligt att producera den kvaliteten i så stora mängder i Europa. Vi kan ta Olkiluoto kärnkraftverk som exempel på nuvarande europeisk kvalitet. 13 år försenat och ännu inte fungerar.

För 10 år sedan slutade vi europeer skratta och ersätta det med att ”dom är bra att kopiera” men vi är bättre på innovationer. Nu har kineserna kört förbi oss i fyra av fem strategiska områden också på den punkten (AI, kvantteknik, autonoma system, biotech). Kvar har varit halvledarteknologin där USA:s Intel, Taiwan, Samsung och Japan bildat en grupp som legat ännu i fjol ”långt före”.

Ännu i fjol talades i fackpressen att kineserna kan masstillverka bara 28 nm chips och att dom tänker bli bra på 14 nm . Samtidigt meddelades att ”de övriga” kan  masstillverka 5 nm chips och planerar att starta upp 3 och 2 nm.

Utan fanfarer hade Kina inlett massproduktion av 7 nm chips redan i fjol.  Chipsen dök upp under våren och nu är det klart att Kina kan massproducera7nm medan konkurrenterna nog är före med 5 nm – men avståndet är inte längre strategiskt stort.

USA har satt käppar i hjulet på alla tänkbara sätt för att förhindra att Kina skulle kunna utveckla halvledarteknologin. Nu ser det ut som om det bara skulle påskynda utvecklingen.

Kommentit (0)

Jätä kommentti