Science
0
0

Science @Bock’s nr 56

Dags att lära oss av ”slavarna” Vietnam utvecklas mycket snabbt!

Efter tiotals år av krig mot europeisk invasion – först mot Frankrike/ England under fyrtio- och femtiotalet och sedan mot USA under 60 och 70-talet – har utvecklingen rusat i landet. Efter amerikansk biologisk förgiftning av hela landet – Agent Orange –, systematisk terror och hisnande tortyr i massiv skala, miljoner döda av fyra årtionden av unga generationen, har landet som självständig stat sprungit fram som fågel FENIX ekonomiskt, teknologiskt och kulturellt.

Landets ekonomi var ännu 40 år sedan mindre än Finlands. Idag är den fyra ggr större. I Finland är vi stolta över att plocka ihop Mercedes bilar i Nystad. Idag tillverkar Vietnam sina egna bilar inklusive design, alla komponenter och försäljning. I Finland gör vi idag det som vi ansåg att afrikaner och asiater skulle göra dvs fysiskt utföra arbetsrörelser. Europeerna skulle tänka, planera och sälja.  Nu gör vietnameserna det och vi har blivit dom som utför arbetsrörelser.

Vietnam har också tagit steget till att forska och ta fram teknologi för 6 G tekniken. Vi trodde ju länge att Nokia är bäst – i alla fall bättre än vietnameserna.

Det senaste är att chip tillverkningen flyttar till Vietnam. Samsung har meddelat att man startar där 2023. Det är inte bara frågan om billig och duktig arbetskraft. Huvudorsaken är att Vietnam byggt upp ett konkurrenskraftigt ecosystem. Vietnams industriområden har specialiserat sig på testning och kretsbyggande. Då blir chipstillverkningen meningsfullare. Amerikanska undersökningsbolaget Technavio har beräknat att Vietnam till år 2025 växer med 1,5 miljarder på chiptillverkning och landet sätter upp skolor för utbildning av kompetent personal i massiv skala.

Unknown-1

Unknown

Vietnam GDP

Unknown

VinFast made in Vietnam

 

Kommentit (0)

Jätä kommentti