Science
0
0

Science @Bock’s nr 42

Fotoniikka tulee kohta elektroniikan tilalle

Transistori on legendaarinen elektroniikan perusyksikkö. Transistorin koko ja ”vauhti” on ollut ratkaisevina kun tietokoneiden tehot ovat kehittyneet. Nyt fotoniikka haastaa tämän perusyksikön statusta. Uusi optinen katkaisin on jopa 1000 kertaa nopeampi kuin nykyinen transistori. Lisäksi optinen ratkaisu ei vaadi juuri lainkaan energiaa eikä tarvitse myös senkään takia jäähdytystä. Tosi vallankumous tulossa?

Sub Sahara ymmärsi myös matematiikkaa

Vaikka tieteissä katse on paljolti eteenpäin on myös hyvä nähdä joskus miten sivuuttamalla tiedettä historiassa on aikaansaatu pysähtymistä kansojen kehityksessä. Euroopassa on pitkään viljelty käsitys että Afrikka on ollut alikehittynyt ja matematiikka on ollut kehittynyttä lähinnä Egyptissä enne eurooppalaisten tuloa (ja orjakauppaa!). Kuitenkin nyt on selvinnyt että matematikka ja laskenta – joka aina on kehittynyt maapallolla kaupankäynnin ja verotuksen kautta – on elänyt Ghanassa, Senegalissa, Beninissä ja Nigeriassa. Näissä maissa oli käytössä laajasti rahanvaihtoyksiköitä kuten susu, tontines, esusu jotka kertovat matematiikan käytöstä arkielämässä. Tämä osaaminen on työnnetty sivuun kun orjakauppa tarvitsi käsityksen Afrikasta aliihmisinä.

Uzbekistan ostaa aurinkoenergiaa kotitalouksilta

solar-panels-g59af5eefd_1920

Energiaalalla on jo pitempään esiintynyt sana prosumer . Eli kuluttaja joka tuottaa energiaa ei vain itselleen vaan ”järjestelmälle” edelleen jaettavaksi ja myytäväksi. On tulossa vaatteita jotka hyödyntävät ihmisen kehon lämpöä jolla voidaan tuottaa jo nyt noin 100 Wattia ja potentiaali on lähes 500 Wattia.

On myös kehitteillä uusi perovskiitiin perustuva aurinkopaneli joka huomattavasti tehostaa aurinkoenergian talteenotto. Sen hyvä puoli on että perovskiitti paneli voidaan tulistaa vaikka inkjetillä ja hyödyntää jopa huoneen valoa uudelleen! Tai pukea kokonaiset talojen ulkoseinät materiaalilla jolloin talojen energiatalteenotto lisääntyy merkittävästi.

Tämä uusi teknologiasuuntaus – prosumer –  tekee uudet businessmallit välttämättömiksi. Energiaala pitää ajatella liiekoimintaa uusilla eväillä. Nyt sellainen businessmalli on kehitetty Uzbekistanissa. Valtio sitoutuu ostamaan pääkaupungin Tasjkentin  kotitalouksilta sähköä lähes samaan hintaan kun kotitaloudet ostavat sähköä gridistä kunhan sähkö on luotu aurinkopaneleilla. Hyvä alku! Onnittelut

Kommentit (0)

Jätä kommentti