Science
0
0

Science @Bock’s nr 37: FEM AI EGENSKAPER SOM OMFORMAR VERKLIGHETEN REDAN 2022 (MIT REVIEW)

1. Utveckling av vaccin

De yttre proteinerna på ett virus består av tiotalstusen subkomponenter. AI kan utvärdera i denna massiva mängd av data  och förutse vilka komponenter som är dom mest immunogena dvs kapabla att skapa immunitet.  Dethär revolutionerar vaccinproduktiviteten.

Kinesiska Baidu har innoverat  LinearFold AI algoritmen och öppnat den för vetenksapligt bruk. Den förutser (sekundära strukturernas) sekvenser i RNA av viruset. Bl.a. i faller SARS-CoV-2 RNA på enbart 27 sekunder när andra metoder behövde 120 ggr mer tid.

Baidu har numera utvecklat  även LinearDesign som kan plocka ut oproduktiva mRNA sekvenser i de olika alternativen till vaccin.

I december i fjol meddelade Baidu om PaddleHelix. AI verktyget kan utveckla precisions mediciner.  När ett utbrott av Covid skedde i Beijing kunde Baidus AI inom 10 timmar göra en komplett sekvensering av viruset på 10 timmar.

2. Autodriving och robotaxis

Trots problem som förarlösa fordon ännu är behäftade med så börjar snart fördelarna överväga i förhållande till mänskans svagheter (somnar, kör i fyllan, väljer sitt eget intresse osv). I de länder där 5G och nu även 6G tekniken utvecklas och tas ibruk kan den förarlösa tekniken dubbelkollas via nätet.

3. Tillämpad språkprocessering

Redan 2020 fanns på marknaden språkskapande och förstående automatiska program tillgängliga. Nu kommer komplexa talskapande program ut som redan har engagemang, ställer frågor och kan sammanställa abstaktioner.

Till denna AI grupp hör också visuellt förstående som bl.a. ERNIE-VIL och VCR leaderboard  erbjuder. Därmed kan datorer börja  samverka med mänskan både som bollplank men också som ”konsult”.

quantum-physics-4550602_19204. Kvantprocessering

Kvantprocessering gör det möjligt att explosionsartat ta hand om enorma mängder data och finna en lösning snabbt. Man kan säga att det som tar åratal för dagens superdatorer kan avgöras av kvantdatorer på en sekund.

5. AI chips

2020 lanserades flera specialiserade AI chips. Ett standard chip kan stöda AI uppdrag men AI chip kan optimera prestande för t.ex. Deep learning. Dethär skapar nya marknader för molntjänster men också potentiellt för enya nivåer i s.k. Edge computing. Nu har nämligen börjat ett race att skapa masssiv processering on-site där data används. Kommande mobiler kommer kanske att om fem år vara lika starka i processering som mänskans hjärna? Då kanske vi inte längre har styrelser och politiker som i dagens värld?

Kommentit (0)

Jätä kommentti