Kolumni
0
0

Science @Bock’s nr 33.2

TEKNIIKKA MUUTTAA RAHANKIN JA KOKO PANKKIMAAILMAN

Digitaalinen raha

Kiina on jo ottanut käyttöön digitaalisen rahan de facto. USA:ssa pelätään että se voi suistaa dollarin nykyasemalta maailman johtavana valuuttana. Digitaalinen raha tarkoittaa että keskuspankki tyypiillisesti luo paperirahan sijasta kännykässä käytettävä raha jota voi käsitellä kuten käteinen. Kuitenkin -riippuen toteutustavasta – niin että maksut ja transaktiot ovat mahdollisia seurata kuten käteistä. Voidaan luoda raja maksun suuruudelle jota voidaan siirtää ilman henkilötietoja ja siten esim estää rahanpesun ym rikokset. 

Digitaalinen raha on niin kätevä, tehokas ja edullinen että kuvitellaan että Kiinan rajakaupassa ihmiset ottavat yuanin (kiinan raha) käyttöön maasta riippumatta. Teknisesti Kiinan digitaalinen raha on rakentunut blockchain menetelmälle. Se tarjoaa mahdollisuudet käyttää yuania missä vain maailmassa ja siten jopa suhteellisen nopeast nousta maailmanvaluutaksi. 

Eurooppa voisi saada oman digirahansa käyttöön noin viiden vuoden kuluttua mikäli päätökset tehdään nyt. Tuskin EU saa päätöksiä riittävän nopeasti tehty. Ne maat ja alueet joilla ei ole mahdollisuutta julkisen vallan mahdollistamaan digirahaan tulee näkemään laillisia tai laittomia kryptovaluuttoja. Valtiolliset digirahat ovat taas uhka kryptovaluutoille

Kryptovaluutat

Kryptovaluutoista tunnetuin on Bitcoin. Muita on jo kymmeniä. Yhteistä näille on että valtio ei pysty seuraamaan transaktioita . Se on johtanut siihen että huumeraha, varastettu raha , veronkiertorahat ym etsiytyvät kryptovaluuttojen pariin. Muttei ei missään nimessä pelkästään harmaa tai pimeä raha . Tesla ilmoitti juuri että hyväksyvät maksun autoista Bitcoineissa. Vakavasti otettavat sijoittajat ostavat Bitcoineja. Erityisesti nyt kun keskuspankit ovat painaneet rahaa tyhjästä , ylilikviidit varat etsiytyvät tällaisiin sijoituskohteisiin.  Bitcoin on saavuttanut sellaisen luottamuksen että jotkut sijoittajat ovat luopuneet kullasta ja siirtyneet Bitcoiniin. On arvioita jopa siitä että Bitcoin voisi saada tuhansia miljardeja lisää investoijia muutaman vuoden sisällä. Skybridge Capital on ilmoittanut Bitcoin ETF lanseerauksesta eli siitä tulee teknisesti samanarvoiseksi muihin osakkeisiin nähden. 

NFT ”absolut chaos” – tuottaa 69 milj. dollaria screenissä

NFT on lyhenne non-fungible token eli suomeksi kolikko/poletti jota ei voida korvata. Teknisesti luodaan digitaalinen kolikko jolla ei ole vastinetta reaalimaailmassa. Teknisesti kolikko on uniikki ja sen uniikkisuus perustuu blockchain teknologiaan. Eli kolikon haltija voi digimaailmassa perustellusti väittää ja näyttää että kolikko on uniikki – sitä ei voida kopioida. Hänellä on maailmassa uniikki digitaalinen asset/omaisuus. Kun kolikkona esitetään esimerkiksi digitaalinen taideteos screenillä sillä on tietenkin arvo. Mutta miten iso?  Nyt maaliskuussa Mike Winkelmann – tuttu taiteilija nimellä Beeple – möi digitaalisen taideteoksen NFT:nä 69 miljoonalla dollarilla arvostetun Christien huutokaupassa. Twitterin CEO jack Dorsey myi ensimmäisen tweetinsä NFT:nä hintaan 2.915.835,47 USD. Siis poletista.   Nyt voisi sanoa että tekninen maailma on muuttamassa niin nopeasti ihmisten arkea  että alkaa keulimaan…

Kina har nu över 1000 miljardärer

Kina är nu första landet i världen med officiellt mer än 1000 miljardärer, rapporterar Newsweek. Antalet är nu 1058.  I hela världen ökade antalet miljardärer med 412 stycken under Pandemiåret 2020. Fastän USA har färre miljardärer så är fyra av de fem rikaste i världen bosatta i USA. Totala antalet miljardärer i världen uppges vara 3228 stycken. Dvs en tredjedel i Kina. Kinas position i denna fråga har till stor del att göra med innovationerna inom sociala medier , s.k. fintech finansiell teknik men också innovationer inom robotik, logistik, bioteknik, nanoteknik,  informationsteknik osv Kina har nu mer refererade vetenskapliga texter än något annat land . Snart är Kina ledande inom patentvärlden ävenså.

wallet-908569_1920

Metaverse kommer. Virtuella HQ kommer

Metaverse betyder att du kan skapa en 3D virtuell värld on-line . Dethär betyder att fritiden blir annorlunda, arbetet kan utföras annorlunda, utbildningen blir totalt annorlunda och läkaren kan sitta bredvid dig utan att vara där. Naturligtvis förutsätter detta både 5G och 6 G . Men det är här inom 5-10 år. Dagens 16 åringar bör lära sig detta.

Till dessa nya livsmönster skapar Gather en ny virtuell platform för att ersätta seminarier, symposier, ledningsgrupper, högkvarter och vanligt arbete där du kan skapa virtuella mötesplatser var som helst och när som helst.

Dethär möjliggör att arbete kan göras när som helst och att den gamla kontorstiden försvinner. Det innebär att AI funktioner kan analysera huruvida möten leder till beslut som genomförs och skapa nya möten vid behov. Det hänger inte längre på en ledares egenskaper – ja ledaren eller politikern behövs inte på samma sätt.  Till detta kommer alltså följaktligen att corporate governance och ledningsläror skall skrivas om eftersom det blir mer än kreativ tävlan mänska och teknik än mänska mot mänska.

Till denna nya värld hör att stora teknologijättar anställer armeer av mänskor för att slipa tekniken. Bla så arbetar enbart hos Facebook 10.000 mänskor med AR och VR. dvs Augmented reality (berikad verklighet) och Virtual reality ( konstgjord verklighet). Allt för att sjösätta dessa redskap inom 5-10 år i vår vardag , på arbetsplatsen, på fritiden. Dags för våra 16 åringar att förstå sig på detta…

Kommentit (0)

Jätä kommentti