Science
0
0

Science @Bock’s nr 32

Efter 85.000 km är elbilen miljövänligare

 

Det kommer mer och mer uppgifter och data om miljöfrågor och koldioxidutsläppen. Enligt en rapport från Honda,McLaren,Aston Martin och Bosch (aktiv med Daimler) behöver du köra c. 85.000 km med elbil innan den är miljövänligare. Det beror på att tillverkningen av en elbil tillsvidare kräver nästan dubbelt mer CO2 utsläpp än en vanlig bil typ Volvo XC40.  Dethär uträknat med den nuvarande elmixen i Europa.

För att nå miljömålen  så räcker det inte med köp av elbilar. Deras produktion måste också decarboniseras. Samtidgt pågår stora projekt för att decarbonisera bränslen på olika sätt. Diesel- och bensinbilar kommer att användas trots allt ända till 2050 enligt de flesta bedömare.

Cambridge University har tidigare i år varit ännu försiktigare och bedömt att en elbil under sin livstid producerar ”mindre” CO2 än en bensindriven i 95% av jordens länder. 85.000 km är ju i snitt bara c 6 år i användning.

 

Kina bygger egen rymdstation

 

Sovjet byggde i tiderna den första bemannade forskningsstationen i rymden – MIR. Nu har flera länder samarbetat och byggt den internationella forskningsstationen helt enkelt för att det är dyrt och tekniskt krävande för ett enda land att bygga, utveckla den, sända upp  och upprätthålla trafik och leveranser till en kontinuerligt bemannad forskningsstation i rymden. Förutom för Kina förstås.

I år börjar Kina sända upp sina egna komponenter för att foga ihop en egen forskningsstation. Första steget att bygga en tillräckligt kraftig raket är fixad. LongMarch 5B sköts upp i maj 2020. I år skall den viktigaste centrala modulen skjutas upp och 2022 skall stationen kunna börja operativt fungera.

 

Kommentit (0)

Jätä kommentti