Science
0
0

Science @Bock’s nr 31

ILMAN KVANTTILASKENTAA – EI TULEVAISUUTTA!

Vaikka kvanttiilmiöt vielä 10 vuotta sitten olivat mielikuvituksellisesti merkillisiä ja vielä 5 vuotta sitten pitkälti arvailujen ja mahdollisten pohdintojen varassa – tilanne on jo toinen. Nyt ei voi kuvitellakaan businesta tai sivilisaatiota 10 vuoden kuluttua ilman kvanttiymmärrystä ja osaamista. Tai sitten jää Kreikan rooliin ja asemaan…

Toisaalta tämä kuvaa sitä nopeutta jolla dramaattiset uudet tiedot ja uusi ymmärrys todellisuudesta tieteen tuomana aikaansaa. Toisaalta se varoittaa miten kohtalokasta voi olla ellei ole kärryllä mukana. Suuri haaste politikoille, byrokraateille, yrittäjille ja kansalaisille – jopa tutkijoille!

TIETOKONEIDEN NOPEUS

Tänään meidän kännykät ovat  noin miljoonaa kertaa nopeammat kuin tietokoneet kun  Apollo 11 laskeutui kuuhun. Kvanttitietokoneet ovat noin 100 miljoonaa kertaa nopeammat kuin tämän päivän supertietokoneet. Itse asiassa: tänään mahdottomat ongelmat voidaan ”helposti” laskea ja arvioida kvanttitietokoneilla.

BUSINESS ALLOKOI KVANTTIMAAILMAN OSAAMISEEN

Jos tarkoitus on luoda täsmälääke henkilökohtaisten ominaisuuksien pohjalta, tai ymmärtää biologiset prosessit elävässä kudoksessa, turvallinen rahansiirto, tai saada täsmällisempi tieto globaalista ilmastosta, tai ratkaisua globaaliin logistiikkajärjestelmään – kvanttilaskenta mahdollistaa ratkaisuja joita nyt ei osata tehdä. Sen takia kvanttilaskennan liiketoiminta ennakoidaan nousevan hurjasti noin 70 miljardiin USD vuonna 2030 (nyt noin 500 milj usd).

Maailman johtavat yritykset – Microsoft, Google, Amazon ja tukku kiinalaisia – investoivat rajusti teknologiaan.AT&T ja Intel  satsaavat nyt ns ”quantum practicalities” eli käytännön hyötyihin.

LÄÄKKEET ISO KONKREETTINEN LIIKETOIMINTA

Iso yritys kuten Roche katsoo että kvanttilaskennalla saadaan ns ”killer app” lääketuotantoon. Roche on jo käyttämässä teknologiaa ns  lääkkeiden varhaisen vaiheen löytämiseen ja kehittämiseen. Kemia – siis atomit ja molekyylit ja niiden keskinäinen toiminta sekä logiikka on niin monimutkainen attä vain kvanttilaskenta pystyy ratkomaan yhtälöt siedettävässä’ ajassa.  Jopa koffeini molekyyli on niin  minimutkainen että sen toimintaa ei pystytä tyydyttävästi laskea tämän päivän suurtietokoneilla. Koffeinissa on vain 24 atomia. Lääkkeissä joudut tekemisiin molekyyleihin joissa on tuhansittain atomeja. Sitä paitsi molekyyleissä toimintaa ohjaa kvanttifysiikka ja silloin kvanttilaskenta on myös oika työväline.

MITÄ SITTEN KVANTTIKEMIA TAVOITTAA?

Pitää laskea miten vahvasti molekyyli yhdistyy esim. tärkeisiin ja mielenkiintoisiin proteiiniehin, molekyylien kidestruktuurien selvittäminen, minkälaiset enrgiatasot molekyyli voi  omaksua, miten molekyyli voi muuttua ajan myötä ja toimia muiden molekyylien kanssa, miten molekyyli reagoi valon eri spektreihin ja miten ihmiskeho metaboloi/kuluttaa tietyn lääkkeen.

EDUT

Klassisilla tietokoneilla on yritetty saada ratkaisuja ns. eigensolver algoritmeilla. Nyt ollaan jo pisteessä missä ”imaginary time  evolution” kvanttilaskennalla pystytään välttämään klassisen tietokoneen tekemät virhepäätelmät. Kts lisää Cambridge Quantum Computing.

 Kvanttilaskennan suurimmat edut tulee olemaan ei pelkkä ajan säästö vaan oikeiden lopputulosten löytäminen.

QUPHARM

Suuretkin yhtiöt eivät pysty itse kehittämään kvanttilaskentaa riittävästi. Sen pystyy vain suuret valtiot tais sitten lääkeyritysten yhteenliittymät. Näin on perustettu QuPharm konsortio johtavien lääkefirmojen taholta. Tämä konsortio taas on yhteistyössä  QED-C:n kanssa – Quantum Economic Development Consortium – ja Pistoia Alliance kanssa. Tämä kertoo että valtavat taloudelliset ja valtiolliset voimat ovat liikkeeessä koska kvanttitiedä ja sen hyväksikäyttöä ei voi enää ohittaa.

wave-4408578_1920

GOOGLE HALUAA YHDISTÄÄ KAIKKI OMAISUUTESI NETTIIN!

Internet of Things on tulossa. Nyt patentoidaan ja ratkaistaan malleja jonka mukaan kaikki esineet (ja tunteet) liitetään nettiin. Eli kengät (kertovat mitkä käytät ja milloin) ja jopa kahvimukit (kertovat missä juot ja mitä) lähettävät tieoja jääkaapin ja auton lisäksi. Facebook haluaa päästää vaatteisiin kiinni, Microsoft tavoittelee urheiluharrastuksia ja Google on kinnostunut sinun vanhemmista.

Google hakee patentteja jolla isovanhempia seurataan sensoreilla ja hälytys käy mikäli ei tulee oikeaa dataa.  Google on myös hakenut patentin nimeltä Jacquard jolla sensoreita istutetaan kaikkiin vaatekappaleisiin. Tällöin tietenkin voidaan myös saada terveystietoja…

Amazon patentoi ratkaisua jolla tavaraa kuljettavilla droneilla on laser jolla voi tarkkailla vaikka mitä lennon yhteydessä.

 Ja tietenkin kaikki isot teknoyritykset haluavat kerätä kaikki sinun keskustelut somessa tietopankkiin analaysoitavaksi…  Screenshot 2021-03-05 at 14.47.06

Kommentit (0)

Jätä kommentti