Science
1
0

Science @ Bock’s nr 3

På tal om start-ups och vart investeringskapital söker sig:

KINA SKAPADE EN UNICORN VAR 3.8 DAG FÖRRA ÅRET

 

Att Kina spelar numera i en helt egen division vad gäller innovativitet beskrivs bra av mängden s.k. Unicorns. Unicorn är ett begrepp för ett start-up företag som värderas till minst 1000 miljoner dvs 1 miljard dollar. Sådana företag dvs nya start-ups skapades i Kina 2018 hela 97 stycken. I Kina frodas en kultur i skolor, bland ungdomar och bland även äldre som är mycket positiv till utveckling och innovationer.

 

Kinas största Unicorn – Ant Financials – har ett värde på 150.000 miljoner dvs 150 miljarder dollar. Sätt detta i relation till alla som spekulationer om ekonomiska problem i Kina – vilket också skall göras givetvis. Men om det totala värdet på Kinas Unicorn nu ligger på 1 triljon dvs 800 miljarder dollar (och som uppstått i huvudsak under bara två år) dvs cirka 15 ggr hela Finlands statsbudjet så kan man lugnt säga ”innovated in China” har kommit för att stanna de följande årtiondena. Europa och Finland hänger inte alls med. Och till största delen beror det på en mental slapphet och likgiltighet. Vi har kapital men vill inte gå vidare med utveckling.

Cirka 200 nya kinesiska miljärdärer har samtidigt dykt upp på listan över rika i Kina. Och det säger något om den kapitalstyrka som skapats för att gå in i världsekonomin som trendskapare inte bara producenter. Det är viktigt att se att listan över Unicorns omfattar allt från logistik, finanser, hälsovård , e-commerce, turism, transaktioner, service tillhögteknologisk artificiell intelligens. Man får skämmas då man som finländare börjar gräva fram bankkort för att betala notan i restauranger i Peking. Dom har inte ens terminaler och tar inte emot cash. Bara mobilbetalning accepteras. Visar man upp sitt bankkort från Finland tror dom att Finland har blivit ett utvecklat land – en slags Amish nivå i det moderna livet.

Till och med amerikansk kapital investerade i fjol nya 15,5 miljarder dollar i Kinesiska företag. En ökning med 125% från 2017 trots att Kinas BNP inte längre växer fullt så snabbt som tidigare – men ändå tre-fyra ggr snabbare än i Europa. Den här utvecklingen berättar om hur personer i världen med kapital ser världen om tio till tjugo år. Kinas power är inte bara en snabbt växande ekonomi . Den största kraften ligger i innovationer och nivån på tänkandet. Det kunde vi inte begripa oss på för 25 år sedan när vi skrattade åt kinesernas massproducerade varor av låg kvalitet. Det skrattet får vi idag rikta mot oss själva .

Kommentit (0)

Jätä kommentti