Science
0
0

Science @Bock’s nr 22

Kiinan kone on vauhdissa

Kiinan johtaja on ilmoittanut että jättimaa on hiilineutraali 2060 – huomattavasti nopeammin kuin Intia tai USA jotka eivät  ole kyenneet asettamaan aikatavoitetta– vaikka onkin vielä kehitysmaa suurelta osin. Suomi on asettanut tavoitteeksi 2045. Ja koskahan USA?

Kiina satsaa 50 miljardia eur Afrikan tiedemiesten ja – naisten R&D kehitykseen ja kehittämiseen. Siis  kahdeksaan aloitteeseen Afrikassa. Missä ovat vastaavat aloitteet EU:ssa tai USA:ssa? Onko Afrikan tulevaisuus kiinni Kiinan kehityksestä kun muilla ei ole siihen halua?

Kiina uudistaa pienteollisuutta Alibaban kanssa. Tavoitteena on digitaaliset työkalut kaikille pien- ja keskisuurille tuottajille jotta he voisivat älykkäämmin säätää palvelujaan ja tuotantoaan asiakkaiden tarpeita vastaavasti. Mallina on Hangzhou alueella toimiva yritys joka tuottaa laitteistoja vaatetehtaille. Jokainen yritys ei tarvitse itse kehittää tai ostaa digitaalisia työkaluja vaan voivat kuten Alibaba palvelee kuluttajia saada tekoälyä ja dataanalytiikkaa pilvipalveluna. Tavoitteena vähentää varastossa olevaa omaisuutta ja mukautua yhä pienempiin sarjoihin aina henkilökohtaisiin ratkaisuihin asti – pilvipalveluna 24/7.starry-sky-1664210_1920

Tekoäly piirtää kuvan ihmisestä jota katselet

Uusi tekoälyyn perustuva algoritmi osaa tulkita aivojen toimintaa kun katselet toista ihmistä. Algoritmi oli opetettu huomaamaan erikoispiirteet aivotoiminnassa kun henkilö katsoo ihmiskuvista karkeita piirteitä kuten ikä, ilo, sukupuoli jne . Algoritmi osasi sen jälkeen tulkita oikein aivojen dataa kun henkilö katseli uusia ihmisiä eli löytämään ilo, sukupuoli, ikä jne. Tekoäly jopa piirsi kuvan kasvoista datan perusteella.

Vaikka matka on pitkä aivotoimintojen tulkintaan ja ymmärtämiseen niin tämä on kuitenkin merkityksellinen askel tekoälyn kyvykkyydelle (kts Psychology Today). AI pystyy näin periaatteessa myös ymmärtämään onko henkilön aivotoiminnassa häiriö vertaamalla aitoon kuvaan tai todellisuuteen.

 Tekoälyn kyky lukea ajatuksia on johtanut siihen että mm Kiinassa on valmistunut ensimmäiset sirut jotka ovat suunniteltuja juuri aivotoimintojen tulkintaan.

Nano-diamanter som batterier

Ett bolag i Kalifornien NDB säger att nanodiamant batterier kommer att ställa energiproduktion i helt ny dager. Nano diamantbatterier kan ladda sig själv och fungera som minimala kärnreaktorer. Ett dylikt batteri skulle fungera 28.000 år utan att laddas… Utan risk vid kollisioner i trafiken…. och mycket billigare …. Läs mera om detta på New Atlas hemsida eller direkt från bolaget. Hemligheten ligger i att täcka kol 14 med en diamant av kol 12 och producera en battericell med flera lager av detta.

Nano-diamond_crystals_02

”Prosumer” är det nya ordet för konsument dvs den som producerar. Tanken är att alla hus skall rätt snabbt producera el till nätet eller lokal konsumtion – inte bara konsumera från nätet. Det skall bli möjligt med att ta till vara spillvärme i olika former samt nyproduktion via biologiska, kemiska, solenergi och vindenergiprocesser. Mänskokroppen producerar själv 2,5 till 5 kwh per dag värme. Det är faktiskt mycket dvs kläderna kunde i framtiden omvandla värmen till el/energi för mobil och informationshantering.

Kommentit (0)

Jätä kommentti