Science
0
0

Science @Bock’s nr 20

DNA minne

dna-694798_1920

Effektiviteten på minnesenheterna i elektronisk form ökar kontinuerligt. Nuvarande metod hotas hela tiden att gå mot att utvecklingen av kapaciteten inte kan fortgå exponentiellt. Därför har man börjat söka nya teknologier bl.a. DNA och fotoner.

I Texas (USA) har forskarna tagit fram en ny metod som verkar hoppingivande ifråga om biologiska minnessystem. Teamet i Austin har förbättrat minneskapaciteten i DNA strängen och kodat in en hel novell – visserligen på Esperanto – mycket mer effektivt än tidigare.

DNA – eller annan biomolekyl – kan lagra information flera magnituder tätare än dagens hårddiskar. Men. DNA är mer känsligt för störningar. Den nya metoden bygger på att man i stället för upprepningar som kan återskapa minnet vid skador skapar en algoritm  som bygger vidare skal för skal som en lök. Därigenom behöver man bara gå igenom informationen en enda gång för att veta vad den verkligen innehåller

 

Nya bilförsäkringar från TESLA

Orsaken till TESLAS nästan huvudlösa värde på börsen är egentligen inte det att bilen är eldriven. TESLA har genomgripande andra innovationer där sättet att förflytta sig blir digitalt både i fråga om uppföljning, modernisering och affärslösningar. I elbilen förenklas servicen radikalt. Bilen kan uppgraderas beroende på förarens/ägarens körstil och användning. T.om. bilförsäkringen omvandlas.

TESLA går in för en modell där förare som kör omsorgsfullt och säkert premieras medan riskfyllda förare får en högre kostnad. I slutändan skall totalkostnaden för försäkringarna sjunka med 20 %. Du får alltså en personaliserad kostnad beroende på körstil och beteende.

100 milj år gamla bakterier vaknar till liv

bacteria-3662695_1920

Japans havsforskningsinstitut har tagit upp lera 70 meter under havsbottnen.  Efter att ha injekterat socker och ammoniak uppstod oväntat en biologisk aktivitet. Colonier av bakteriar börja äta av trakteringen.

Bakterierna var 101,5 miljoner år gamla och har alltså övervintrat / varit i ide obegripligt länge. Till allas förvåning var bakterierna i leran dessutom aerobiska dvs beroende av syre. Forskarna tror nu att man måste utvidga betydligt gränserna och området för var liv kan fortgå under de mest extrema förhållandena. Liv kan växa och utvecklas i största brist på fördelaktiga miljöer.

 

Kommentit (0)

Jätä kommentti