Science
0
0

Science @Bock’s nr 18

Tesla och Kina skapar nya batterier

Enligt Reuters kommer Tesla att både producera och sälja Model 3 luxury i slutet av året eller senast i början av nästa i Kina med ett nytt batterikoncept. Batteriet skall fungera långt över 1,5 miljoner kilometer och vara låg kobolt eller helt koboltfria.  Kostnadsmässigt kommer då elbilen att bli konkurrenskraftig med bensinbilen. Det här kommer ganska snabbt att påverka t.o.m. länders elnät.

Dessutom kommer den automatiserade produktionen av batterierna att skapa inte bara gigafabriker utan också terafabriker.

Litet svart hål nära?

 En längre tid har forskarna spekulerat om en ”nionde planet”  som skulle cirkulera i vårt solsystem längre bort än planeten Pluto. Det finns många tecken och mätningar som tyder på det bl.a mätningar i s.k. Kuiper asteroidbältet litet längre bort från solen än Pluto. Några har sagt att samma mätresultat skulle man få ifall det vore ett litet svart hål. I så fall talar vi om ett svart hål på omkring 5 centimeter men extremt tungt. Det svåra är att hitta en så liten ”kropp” som dessutom är osynlig. Nu har fysikern Ed Witten från Institute for Advanced Study beslutat sig för att försöka. En variant då är att sända en armada av minifarkoster. Om någon av dem slår in på oväntad kurs så vore det ett tecken på överraskande gravitation.

Fuusioenergiakin kehittyy!

 Princeton University USA:ssa on mahdollisesti syntymässä ratkaisu miten fuusioenergia (energiatuotannon ns Holy Grail) voitaisiin hallita ja  siten toteuttaa käytännössa. Kaikki muistavat Hiroshiman yllä pudotetun atomipommin. Sen räjäytyksen tuottama energia vastaa noin 1 gr materian muuttumista energiaksi . Se oli fissiotekniikkaa mutta kertoo mittasuhteet kun fuusioenergiassa materiaa muuttuu energiaksi E = mc2 periaatteella – ja vielä hallitusti ja ilman säteilyriskejä. Ongelmana on ollut että ns Tokamak – Neuvostoliiton aikana perusratkaisuksi ehdotettu hallintatapa –  koelaitokset maailmassa  periaatteessa toimivat  mutta on vaikeuksia hallita plasmamuodossa olevaa materiaa. Plasma saavuttaa periaatteessa Auringon sisälämpötilaa (milj. astetta). Käyttämällä radiotaajuuksia voitaisiin estää ns magneettisten saarien syntyä plasmassa. Magneettikentällä voidaan silloin stabiloida plasmaa.

 Kina ohittamassa vanhat vallat avaruusteknologiassa

 Avaruusteknologia käsittää valtavan laajan osaamisalueen . Kiina on kustannustehokkaasti kehittänyt omaa osaamista ja tehnyt paljon omia tehokkaita – ja toimivia – ratkaisuja. Parhaat kuvat kuusta täytyy nyt hakea kiinalaisilta.  Neuvostoliitossa 1960-80 luvulla suunniteltu ja sittemmin toteutettu ensimmäinen jatkuvasti avaruudessa maapallon ympäri liikkuva MIR tutkimusasema toimi 14 vuotta.  Sen jatkumona nyt avaruudessa  toimiva ISS kansainvälinen tutkimusasema on MIR pohjalta tehty 2.0 versio. Nyt Kiina kohta (4-5 vuoden kuluttua) lähettää oman tutkimusaseman kun muut maat ovat katsoneet että he eivät yksin pysty sellaista ylläpitämään. Ja Kiina ei halua odottaa – ja pystyy.

Tässä kuussa laskeutui Kiinan uusi avaruusalus onnistuneesti takaisiin maan päälle kolmen päivän matkan jälkeen. Se on valmiiksi suunniteltu matkoille kuuhun ja pidemmällekin. Ja välittömästi nostamaan Kiinan uuden avarussaseman miehityksen ja cargo  paikalleen avaruuteen.

Asiantuntijat sanovat että Kiina nyt on osoittanut olevansa jo samalla viivalla USA:n ja Venäjän kanssa  avaruusteknologiassa ja osaamisessa. Peräti jo edellä.  

Kommentit (0)

Jätä kommentti