Science
1
0

Science @ Bock’s nr 10

Kina nu störst på uppskjutningar i rymden

2018 blev det år då Kina även blev störst i världen  på uppskjutningar av satelliter med 35 stycken mot USA.s 29 stycken och Rysslands 20 . Ars Technica rapporterar att 2019 igen blir ett nytt rekordår för Kina trots t.ex. att SpaceX i USA kan ta ner kostnaderna väsentligt.

Förra månaden avslutade Kinas rymdstyrelse testerna med ett Mars fordon som man tänker landa med nästa år 2020. I oktober i år visade Kina upp sin nästa generation av rymdfarkoster som kan användas för månlandningar med taikonauter dvs astronauter som vi kallar dem.

Samtidigt rapporterar Ars Technica att USA har hittils i år bara 11 SpaceX samt 4 övriga uppskjutningar (United Launch Alliance). SpaceX hade planerat 21 men det ser ut att bli väsentligen färre

satellite-1030780_1920

Indiska Tata I farten I England

Tata Consulting Services (TCS) har publicerat ett program i digitalt kunnande (IT Futures) för England.  570.000 studeranden från hela England skall aktiveras i skolor och universitet. 200 frivilliga från Tata skall tillsammans med andra collaboratörer dra projektet bl.a. Airbus, Bank of Scotland och andra s.k. Industry leaders.

Det är ett exempel på hur företag från Asien tänker i nya banor för att vinna framtiden. Ett specialprogram TCS Girls in AI lockade 800 deltagare bara i Scotland. TCS bad deltagarna tänka inte bara på tekniska lösningar inom kodning och självlärande. Man bad också att lösa samhällsproblem.

Något för energiklustret i Vasa att tänka på?

Data är den nya oljan

The Economist tidskriften publicerade redan 2017 en story om att världens högst värderade tillgång inte längre är olja utan data.

Nu håller detta på att bli verklighet inom allt fler områden. Inom hälsovården finns gränslösa möjligheter med att utnyttja data för diagnostik både långt före sjukdomar bryter ut och tom i akuta fall där en klinisk bedömning av läkaren är helt enkelt för långsam och osäker.

Det speciella med data är att den är fullständigt återanvändbar, möjlig att recycla och skapar väldigt litet avfall (speciellt om den är powered by solenergi).

Betala med att visa ditt ansikte

Kineserna var snabba att ta ibruk mobilbetalningar och lämna bankkort och cash redan för fem år sedan. Nu har den supersnabba utvecklingen där tagit ett nytt steg: Du bara visar upp ditt ansikte. Tencent WeChat testar på flera stora marketar ett system där man visar upp sitt ansikte – mobilen behövs inte, inga koder behövs och säkerhetsfunktioner som kräver inknappningar.

Unknown

3-D printning på helt nya områden

3-D skapar en helt ny ordning inom produktionen av varor i hela världen. Denna nya ordning skapar mer förändringar än robotik och automation. Stora bolag som Ford, L’Oreal och Siemens, Boeing och Airbus är på hugget. Men även elektronikjätten Foxcomm och bryggaren Heineken är på banan. Varje år ökar marknaden med 13% uppskattar företaget IDTech Ex i sin publikation.

I Frankrike testas 3-D printning av ny hud, i USA tar man fram ceramic som hittar tumörer hos cancer patienter, nya reservdelar kan produceras på en oljeplattform osv.

3-D materialet kan utgöras av plast, metall och biologiskt material.3d-printing-3758154_1920

Kommentit (0)

Jätä kommentti