Science
0
0

Science @Bock’s nr 13

Psyche – värd 10.000 kvadriljoner

maxresdefault

Mellan Mars och Jupiter finns ett asteroidbälte med enorma mängder sten- och metallklot (små planeter) av olika storlekar. Ett av kloten heter Psycho och består av en nickel-järnkärna som kunde  ha varit början till en planet. En uppskttning som gjorts berättar att värdet på materialet i Psycho skulle vara 10.000 kvadriljoner USD dvs 10.000 ggr mer än hela världens bruttonationalprodukt BNP.

Att hämta Psychos material till jorden blir inte lätt och är förstås helt omöjligt idag.  Men det ger en enkel bild för att förstå proportionerna i rymden och även en del av intresset för rymdforskning och odysseer dit.

NASA sänder 2022 om allt går väl från Cape Canaveral en sond för att utforska Psyche. Den har utrustning för att samla data för att förstå hur hela solsystemet uppkom.  Det lilla speciall är också att uppskjutningen är kontrakterad till Elon Musks raketföretag SpaceX. Falcon Heavy raketen skall puffa iväg sonden.

 

Vetenskapsmän lagrar energi i oäten frukt

 

Ett team ingenjörer från Australien har testat möjligheten att lagra energi i oäten frukt. Bioavfall har varit ett eventuellt svar för många forskare. Man har tittat på  bagass (resterna av sockerör efter pressningen) , vattenmeloner, pappersmassa och liknande. På basen av tidigare forskning så har dessa ingenjörer i Australien inte bara tittat utan nu också funnit en väg att bygga ultrakapacitorer – anläggning som kan lagra extremt mycket energi –  utav durian eller jack frukten.

Först har ingenjörerna omvandlat frukten till en aerogel – ett lätt poröst material.  Resultatet en kolrik aerogel kunde pålitligt laddas med el och laddas ur. Det betyder att energilagring kan tänkas i framtiden ske i batterier byggda utan metaller och i behandlat bioavfall.

 

Hälsocheckning mobilt redan i 100 kinesiska städer

 

Alipay , som är en del av Alibaba , har utvecklat och lanserat en app med QR kod som ID för att individer skall kunna veta och få respons ifråga om risker med att röra sig och träffa andra och röra i föremål. När appen var klar 11 februari så tog omedelbart 15 miljoner mänskor den i bruk enbart i Zhejiang. Sichuang provinsen tog den ibruk en vecka senare. Appen förbättras hela tiden men medborgarna kan med hjälp av dem veta var det är grönt, rött eller gult att röra sig. Medborgarna kan också få veta hur de skall bete sig för att säkra att de inte behöver oroa wig för sin egen hälsa. Tencent – det andra stora platformen i Kina – har utvecklat en liknande app som nu distribueras i Shenzen – väldens centrum för toppteknologisk produktion av elektronik.

Här i Europa så hade vi kanske hunnit med att få till stånd ett seminarium….

 

Kommentit (0)

Jätä kommentti