Fakta
1
0

Sami Pöntinen: MIKSI TIEDE ON NIIN TÄRKEÄÄ?

Olenko ainoa, joka on pohtinut miksi tieteen lukuisat saavutukset eivät nouse jatkuvasti esille uutisvirroissa? Milloin olet viimeksi kuullut tai lukenut uutisen vaikkapa kvanttifysiikan sovelluksista ja edistysaskeleista? Pohjalaisesta satelliittiyhteistyöstä? Entä oletko koskaan pistänyt merkille, että esimerkiksi tekoäly on merkittävä osa yhä useammassa toiminnossa arjessasi? Tieteen maailmassa tapahtuu paljon uutta ja merkittävää globaalisti, mutta myös sinua lähellä. Tiedettä tehdään myös omassa kotimaakunnassasi, omassa kotikaupungissasi. 

Kvanttidataa teleportattu photoneina, materiaali, joka muokkautuu fyysisesti ja oppii tai kryptovaluutan hiilijalanjälki. Mielenkiintoisia ja tärkeitä asioita. Olen näihin perehtyessäni myös pohtinut, miksi tieteen ja innovaatioiden aiheet joskus tuntuvat irrallisilta, jopa hieman epäilyttäviltä? Milloin tiede on kiehtovaa ja milloin taas liian vaikeaa?

Wasa Innovation Center eli WIC haluaa selvittää, missä muodossa ja milloin tieteen piiristä tulevia uutisia olisi miellyttävää vastaanottaa. Me haluamme tehdä ja esittää tieteen uutiset helposti ja mahdollisimman ymmärrettävästi, sekä mielellään kotimaisilla kielillämme. WIC Science News etsii aiheita, innovaatioita, ihmisiä ja oivalluksia tieteen ja kulttuurin maailmasta. Haluamme olla mukana tämän ajan ja tulevaisuuden kehityksessä ja kertoa, että tiede ei ole pelkästään kaukaista tulevaisuutta tai science fictionia, vaan totta, innostavaa ja ehdottomasti elintärkeää koko ihmiskunnan ja yhteiskuntien menestykselle.

Paljon hienoa sanoja ja ajatuksia, joista jokainen on tarpeen etteivät tärkeät tieteen kehitysaskeleet ja tulevaisuudessa meille entistä tärkeämmät asiat sujahda ohitsemme pysähtymättä. Toivomme, että pystymme herättämään esiin nostamillamme asioilla edes pienen mielenkiinnon ja sytyttämään innostuksen tieteen mahdollisuuksiin.

Kaikki tämä, läheltä sinua. Wasa Innovation Center sijaitsee Vaasassa, Pukinkulmassa, osana Bock’s Villagea. Maaliskuussa alamme julkaista omia tiedeuutislähetyksiä, mielenkiintoisia syventäviä raportteja sekä haastatteluja innovaatioista myös omalta alueeltamme. Seuraa meitä!

Sami Pöntinen, editor WIC Science News

POHJANMAAN OMAT UUTISLÄHETYKSET TIETEESTÄ ALKAVAT

Wasa Innovation Center WIC aloittaa tiedeuutislähetysten tekemisen verkkoon maaliskuussa. Kyseessä on aivan poikkeuksellinen ponnistus, joka toteutetaan pienen, mutta innokkaan tiimin toimesta. Matka aloitetaan tiedesisältöisistä videoista, joita jaetaan WICin sähköpostilistan kautta yhteisön jäsenille, sekä kaikkien haettavaksi katsottavaksi WIC Science Newsin omalle YouTube-kanavalle. 

Tavoitteena on tuottaa uusi tiedeuutispaketti jokaiselle viikolle ja tämän lisäksi tarjota mielenkiintoisia syventäviä raportteja tai presentaatioita valikoiduista aiheista. Pyrkimyksenä on nostaa esille myös alueellista ja paikallista osaamista ja mahdollisuuksia erilaisten innovaatioiden muodossa. Tulkossa on myös haastattelu- ja keskustelusisältöjä. 

– Toiminta on alussa ja tavoitteet korkealla, sanoo tiedeuutisten tuottaja ja toimittaja Sami Pöntinen – (pitkän linjan media-ammattilainen, joka on työskennellyt ennen projektin käynnistämistä Ylen palveluksessa.)

WIC Science News konseptin tarkoituksena on nostaa esille tieteen ja kulttuurin innovaatioita ja hyvää tuottavia mahdollisuuksia maailmalta, Suomesta ja Pohjanmaalta. Uutisryhmä taustajoukkoineen haastaa ja tekee jatkossa läheistä yhteistyötä alueen yritys- ja tiedevaikuttajien sekä yhteiskunnallisten avainhenkilöiden kanssa virittääkseen keskustelua merkittävistä aiheista. Monipuolinen ja helposti vastaanotettava tiedesisältö puolestaan tehdään lisäämään tietoisuutta ja herättämään mielenkiintoa tieteen ja tutkimuksen maailmaan. 

– Me emme saa pysähtyä paikalleen, kun muu maailma harppoo eteenpäin kehittyäkseen kohti tulevaisuutta, muistuttaa uutisten idean isä Sture Udd.

WIC Science News uutispaketti, mukaan lukien presentaatio sekä tilanteen mukaan myös nk. HardTalk -keskustelu julkaistaan kerran viikossa. Tekijät toivovat tietenkin videoille paljon katseluja ja innokasta keskustelua aiheista. Toimitus ottaa myös vastaan vinkkejä käytössä tai kokeilussa olevista innovaatioista eri elämän osa-alueilta, joista muidenkin pitäisi kuulla. Voit lähestyä tiimiä sähköpostilla osoitteeseen sami.pontinen@upc.fi

Tiedekanava uutisineen löytyy hakemalla YouTubesta sanoilla: WIC Science Channel. Klikkaa tilaa niin saat ilmoitukset uusista sisällöistä automaattisesti.

VEM DEFINIERAR VÅR FRAMTID?

Vi lever I en tid som drivs av vetenskap. Men hur är det så, att det mesta av  viktig vetenskap tycks komma från andra länder än Finland och  Europa? Det är inte en hemlighet, att t.ex Kina satsar massor på vetenskap och speciellt på att få resultatet av forskningen  i bruk.  Vill vi inte vara med och förbereda  framtiden ?  Många gånger är det inte frågan om vem inledde forskning, utan frågan om vem hade mest vilja att driva den över mållinjen. Österbotten har mycket kunnighet, en egen spelplan som måste få vetenskap och bra finansiering – så det  beror på oss själva att få saker att hända. Vill du vara med?

Kommentit (0)

Jätä kommentti