Natur
0
0

Ringmärkta tranor

Häromdagen kom ett meddelande från Ringmärkningsbyrån i Helsingfors om en ringmärkt trana som ja sett på våren i maj månad i Lappfors i Pedersöre. Nu hade tranan setts på Söderfjärden under tranornas stora höstsamling alldeles i början av oktober månad, och observationen hade sänts in med alla nödvändiga uppgifter. Men så var också personen som observerat den ringmärkta tranan själv ringmärkare. 

Till skillnad från vanligt ringmärkta fåglar som får en metallring på ena benet, var Lappfors tranan som nu setts på Söderfjärden ringmärkt med färgringar som lätt går att observera och avläsa i fält. Har man en kamera till hands kan man även fotografera färgringarna eller hela fågeln tillsammans med färgringarna. Till och med en mobiltelefon duger gott till det om fågeln råkar vara på närmare håll. Många mobiltelefoner är försedda med förvånansvärt bra kameror och ger utmärkta bilder, både personporträtt och landskapsbilder. 

När jag såg den ringmärkta tranan i Lappfors på Heide var jag på hemväg efter ett fotojobb i Pedersöre. Samma dag, den 10 maj, hade en veckas envis vårkyla jagats på flykten av sydliga vindar som svepte in över Österbotten och famnade landskapet i en ljuvlig försommarvärme. Över allt blommade vide och sälgar och björkarna grönskade i all hast under dagens lopp. De varma vindarna hade förlöst landskapet ur stelfrusen vårtillvaro och hämtade nu med sig ivrigt sjungande lövsångare och flugsnappare.

Jag valde Lappforsvägen hemåt till Haapajärvi och njöt i fulla drag av det grönskande landskapet. Lövsprickningstiden är ju en tid då allt händer i ett snabbt tempo när värmen en gång tar över och vårens tillbakahållna liv sprider sig som en löpeld genom markerna. 

I Heide fick jag syn på tre tranor som gick och plockade ätbart åt sig på en grönskande vallodling. I bakgrunden stod två gamla uthusbyggnader som mörknat av ålder men som räddats undan förgängelsen av plåttak för rätt så många år sedan. När jag passerade tranorna såg jag skymten av färgringar på den ena tranans ben, slog genast på bromsarna och backade tillbaka i jämnhöjd med tranorna. Det gillade inte tranorna som drog undan från vägen, bort mot de väderbitna uthusen. 

Men majdagen var molnfri och soligt ljus så det var inget större besvär att kolla in färgringarna och fotografera dem. På höger ben bildade de tre ringarna färgkombinationen vit-röd-brun och på vänster ben färgkombinationen gul-röd-gul. Ringarna väger tillsammans kanske hundra gram och stör inte tranans vardag på något sätt. En fullvuxen trana väger mellan fyraochetthalvt och sju kilo. Men ringarna ger många värdefulla uppgifter om tranans liv och leverne under många år. Uppehållsort under sommaren, rastplatserna under vårens och höstens flyttresor och vintertillhållen är de viktiga uppgifter som observationerna ger. Och givetvis även fågelns ålder vid de olika tillfällena.

Alla som skickar in uppgifter om ringmärkta fåglar till Ringmärkningsbyrån får så småningom ett svarsmeddelande med uppgifter om ringmärkningsplats och datum, ringmärkare, avstånd från ringmärkningsplatsen till observationsplatsen och tiden som förflutit sedan ringmärkningen skett. När det gäller färgringmärkta fåglar som fortfar att leva och som observerats på flera platser och under olika år innehåller meddelandet från Ringmärkningsbyrån alla tidigare observationer – och det brukar vare en högst intressant läsning.

Lappfors tranan ringmärktes som halvvuxen unge den 18 juli 2018 av ringmärkaren Janos Konyhas från Jakobstad, bara tio kilometer från den plats där jag såg den i maj 2022, tre år, 9 månader och 23 dagar senare. 

Sin första vinter hade tranan tillbringat i Zaragoza i Spanien tillsammans med sina föräldrar, efter en höstvisit i Györ-Sopron i Ungern. Även följande vinter observerades den ringmärkta tranan i Zaragoza men sedan flyttade den över till spanska Badajoz de följande vintrarna. Under sina årliga flyttresor har Lappfors tranan även observerats i Frankrike och Tyskland, och dessutom i Kronoby i slutet av juli månad 2022. 

Höstens färska observation av Lappfors tranan på Söderfjärden är en helt ny observationsplats för den här tranan, men inte förvånansvärd med tanke på alla de tusentals tranor som samlas på Söderfjärden varje höst. Det finns säkert många färgringmärkta tranor på Söderfjärden under hösten men att hitta dem är som att söka en nål i en höstack.

Märkligt nog råkade jag få syn på två färgringmärkta tranor senaste vår, båda två i Pedersöre kommun. Den andra, eller med rätta den första, tranan vistades på en åker i Lepplax intill Riksåttan. Jag var på väg söderut den 18 april då ett tranpar kom i sikte intill vägen. Den ena var färgringmärkt, det var honan i tranparet som tydligen var hemmastadt i Lepplax och snart skulle inleda årets häckning. 

Till all lycka fanns en busshållplats att parkera på bredvid åkern där tranorna gick och plockade spillsäd från i fjol. Avståndet var stort till tranorna och gjorde de inzoomade närbilderna på färgringarna otydliga men det gick bra i alla fall att avläsa de olika färgerna. Höger ben: röd-svart-gul och vänster ben: gul-gul-gul. Varje trana som färgringmärks på detta sätt får en egen kombination av färger som ingen annan trana har och kan därmed alltid bestämmas till en och samma fågel.

Den ringmärkta tranan var nästan elva år gammal och hade ringmärkts 13 kilometer från observationsplatsen av Pehr-Erik Andersson i Jabostad. Putte Andersson är Finlands främsta ringmärkare när det gäller tranor. Under åren 1973-2007 ringmärktes totalt 1 221 tranungar i Finland, var tredje ringmärkt tranunge ringmärktes av Putte Andersson under den ovannämnda tidsperioden. Vilket anmärkningsvärt ringmärkningsresultat av en och samma ringmärkare!

Det var förstås glädjande för mig att just en av Putte Anderssons ringmärkta tranor blev min första observation av en färgringmärkt trana. Under sina nästan elva levnadsår har Lepplax tranan observerats många gånger, framför allt då i Brandenburg i Tyskland där tranan vistats både höst och vinter under många år. I Frankrike har den visat sig på fyra olika orter, i Haute-Marne, Aube, Landes och Nievre – och tre gånger har den observerats i Zaragoza i Spanien de två senaste åren 2020 och 2021. Tydligen är Zaragoza ett bra övervintringsområde för nordiska tranor. 

I Finland har Lepplax tranan observerats i Kumo, Karleby, Kronoby och Pedersöre. Prickar man in alla observationer på den lepplaxa tranan på en europakarta visar sig ett intressant mönster på en enda tranas livscykel under olika årstider. Kommer Lepplax tranan månne att utsträcka sina flyttresor ända till Nord-Afrika där några återfynd gjorts av i Finland ringmärkta tranor? Och hur länge kommer Lepplax tranan att leva? Det finns många intressanta frågor som den här tranhonan ännu kan ge svar på. 

En fråga är med stor säkerhet besvarad och det är frågan om hemortstroheten. Som elvaårig är tranhonan mitt uppe i livet med häckning varje sommar i Lepplax i Pedersöre. Även den betydligt yngre Lappfors tranan observerades förra våren bara några kilometer från sin uppväxtort och ringmärkningsplats. Det visar att tranor gärna håller sig till hemorten under sitt vuxna liv, kanske framför allt då tranhonorna medan hanarna som de slår sig i lag med kan vara uppväxta på helt andra orter. Här spelar förstås även slumpen in under tranornas förlovningstid; sker förlovningen på övervintringsplatserna långt hemifrån i lag med tusentals främmande tranor, på en vårlig rastplats i Österbotten med österbottniska tranor eller på hemmaplan under sommarens ungdomsår med tranor från samma by?

IMG_5021

Storspoven stod vakt på en snökant i den vårliga aprildagen.

IMG_5032

Trots det stora avståndet och oskarpa bilder gick det att läsa av ringarnas färgkombinationer.

IMG_5035

Två tranor gick och plockade spillsäd på en åker i Lepplax i Pedersöre.

IMG_5987

De tre tranorna på Heide i Lappfors i början av maj månad detta år.

IMG_6010

Färgringarna syns bra och är lätta att läsa av och även fotografera.

IMG_6027

De gamla uthusen var väderbitna och mörka av ålder.

Text och foto: Hans Hästbacka

Kommentit (0)

Jätä kommentti