Kolumni
0
0

Matblogg @Bock’s: Pasta med korv och öl – en perfekt kombination!

Pasta är samlingsnamnet på produkter som makaroner, spagetti och liknande. Pasta finns både som färsk och torkad samt med och utan ägg. I väst görs pasta vanligen på durumvetemjöl, medan i öst är det vetemjöl med lägre glutenhalt som används.[1] Det finns även fullkornspasta i handeln. I glutenfri pasta ersätts vetet bland annat med bovete eller majsmjöl. Under 2000-talet finns över 600 pastasorter i världen.

Ursprung

Pastans ursprung är osäkert. Kineserna har hävdat att Marco Polo tog med sig pasta till Italien från Kina, men perserna hävdar att den sassanidiske kungen Khosrau I uppfann pasta under en viltjakt.[3]

Det finns även tecken på att kineserna skulle ha hunnit uppfinna pasta kring år 2 000 f.Kr. Arkeologen Lu Houyan från den kinesiska vetenskapsakademin i Peking har i nordvästra Kina funnit en skål med krusig spaghetti som fastslagits vara 4 000 år gammal, 2 000 år äldre än de hittills äldsta referenser man har till spaghetti. Analyser av fyndet har visat att det inte var framställt av vete eller ris, utan av två slags hirs. Vete kom till Kina först tusen år senare.

Wikipedia

Denna rätt är lätt och snabb att tillaga, och har en väldigt god smak med en twist av öl!

Ingredienser, 4 pers

300 gr Pasta Piccolo, eller vilken vi har.

2 msk olivolja 

300 g Bock’s Bratwurst

1 dl ljust öl, till exempel Bock’s Guldbock

1 gul lök

1 kvist rosmarin

1 dl parmigiano reggiano

2 dl grädde

Gör så här

1.  Hacka löken fint och skär bratwursten i små, små tärningar. Hacka rosmarinen.

2.  Stek löken så att den blir genomskinlig utan att ta färg.

3.  Stek bratwursten tillsammans med löken och den hackade rosmarinen.

4.  När bratwursten har fått lite färg, häll i ölen och låt alkoholen ånga bort.

5.  Häll i pastan i rejält saltat kallt vatten. Vrid på värmen, låt koka enligt koktiden på förpackningen.

6.  Tillsätt grädden i stekpannan med bratwursten i och reducera ner såsen tills den blir tjock och krämig.

7.  När det är en minut kvar på pastans koktid häll bort vattnet och häll över pastan i såsen. Tillsätt riven parmigiano reggiano och låt allt koka tills pastan är klar.

8.  Häll upp rätten på fat och toppa med riven parmigiano reggiano.

9.  Njut!

Kommentit (0)

Jätä kommentti