Science
0
0

Hiilidioksiidi on hyödyllinen aine ja jopa arvokas

Tietenkin päähuomio on nyt saanut hiilidioksiidi (CO2) ilmakehässä. Siellä molekyyli kaasumuodossa aiheuttaa maapallon lämpenemistä sen takia että syntyy kasvihuonetila. Auringon lämpösäteily pääsee läpi mutta maapallon lämpösäteily heijastuu takaisin eikä enää riittävästi jäähdytä.

Hiilidioksiidi on siis silloin pahantekijän roolissa. Nykyään kaikissa maissa ja suuressa määrässä kansainvälisissä konferensseissa keskustellaan miten vähentää ja kokonaan välttää hiilidoksiidin syntyä ilmakehään. Ihmisen polttamat fossiiliset aineet kuten hiili, öljy ja kaasu on viimeiset 60 vuotta olleet pääsyy ilmaston lämpenemiseen.

Sen takia on syntynyt intuiitio ja olettamus että pitää kokonaan lopettaa kaiken fossilisen aineen polton ihan periaattellisista syistä. Asia kääntyy vähän toiseen asentoon monen uuden innovaation takia. On tekniikoita joilla voi imeä hiilidoksiidi pois ilmakehästä, on tekniikoita joilla voidaan poistaa hiilidioksiidi fossiilisten aineiden polton yhteydessä ennen kuin kaasu pääsee ilmaan n.s. Carbon Capture. Tekniikoita löytyy jo runsaasti ja se mahdollistaisi hyvin edullisen fossiilisen energian käytön. lopputuloksena olisi 95% fossiiliton energia edullisesti vaikkapa ns blue hydrogen muodossa.

On syytä muistaa että esimerkiksi Euroopan energiankulutuksesta vain noin 22% on sähköä. Vaikka sähkön tuotanto olisi 100% green niin se ei ratkaise pääpulmaa eli mitä tehdä loppujen 78% kanssa. Nyt on vaarana että Eurooppa kuluttaa viimeiset roposensa pelkän sähkön muuttamiseksi fossiilittomaksi. De facto Saksassa – vihreän ministerin Bearbockin maassa – käy nyt juuri näin että kivihiiltä käytetään entistä enemmän juuri kokonaisenergian takia. Vaikka vihreää sähköä edistetään se ei ratkaise pääongelmaa.

Tähän on nyt tullut myös toinen uutta polkua avaava innovaatio. Prof. Das, Bayreuth Yliopistosta, on osoittanut että epäpuhdas hiilidioksiidi esim autojen pakokaasuissa voidaan melko tehokkaasti ja taloudellisesti hyödyntää tuottamalla y-Lactam

Tämä y-Lactam on tärkeä ainesosa hyödyllisten lääkkeiden ja kemiallisten aineiden valmistuksessa. Ennenkaikkea olisi lopputuloksena sekä hyödyllisyys että taloudellisuus.

Nyt olisi syytä jatkaa näitä uusi polkuja niin että päästäisiin aitoon NET ZERO lopputulokseen. Siihen liittyy Carbon Capture eri muodoissa.

On hyvä myös muistaa että jokainen ihminen tuottaa uloshengitysilman kautta noin 1,15 kg hiilidioxidia päivässä ja urheilun aikana noin kymmenkertainen määrä. Se tarkoittaa että ihmiskunta uloshengityksen kautta tuottaa jo 10 miljoonaa tonnia päivässä. Se tarkoittaa 3,5 miljardia tonnia vuodessa joka on noin 10% ihmiskunnan muusta CO2 päästöistä.

Kommentit (0)

Jätä kommentti