Jutut
0
0

FONDUE

Super snabbt – super gott!

 

Fondue är en schweizisk nationalrätt som består av vitt vin och smält ost, i vilken brödbitar doppas. Namnet härstammar från det franska verbet fondre vilket betyder smälta. Folksägnen säger att schweiziska herdar hittade på den. Man samlades kring en gryta, caquelon och där doppade var och en sina brödbitar. Ost, vin och bröd var ju förhållandevis billiga ingredienser, och därtill räckte det med en kastrull och en eldslåga för att smälta osten med vinet och doppa brödet.

Enligt traditionen får man ett straff om man tappar brödbiten i pannan/grytan. En kvinna som tappar en brödbit ska kyssa mannen till vänster om henne, medan en man förväntas köpa en flaska vin till sällskapet.

Källa: Wikipedia

INGREDIENSER

1 Aroma levain bröd (kan vara en dag gammalt)

1 påse färdigt riven Valio Ostmästarens Cheddar ost (150g)

1 påse färdigt riven Valio Emmental Mustaleima ost (150g)

1 Bock’s Cider flaska (330 ml)

1 riven muskotnöt, 1/3 kryddmått

½ vitlöksklyfta (valfritt)

½ msk saft från en citron (valfritt)

1 msk potatismjöl 

 

TILLAGNING

1. Tärna brödet i stora tärningar, ca 3-4 cm breda.

2. Häll 2 dl Bock’s Cider i en kastrull, blanda i potatismjölet, ½ riven vitlöksklyfta (valfritt) och citronsaften (valfritt). Värm upp. 

3. Häll stegvis i den rivna osten, rör ständigt i så att ostmassan smälter jämnt. Om massan är för tjock, kan du späda ut den med mer cider.

4. Riv på eller strö över ½ kryddmått med muskotnöt. Blanda och smaka av. 

5. Ifall du har en fondue-gryta med uppvärmning underifrån, så kan du nu hälla över fonduen i den och servera ur den. I annat fall serveras fonduen bäst direkt ur en nätt kastrull, som kan värmas upp på spisen vid behov.

6. Doppa brödtärningarna i fonduen med hjälp av en normal gaffel eller fondue gaffel. Njut! 

IMG_4353

admin
Kommentit (0)

Jätä kommentti