Pääkirjoitus
0
0

Fakta 8 – Nya Vasa / ÖSTERBOTTEN BEHÖVER MER SOCIALA INNOVATIONER!

Det privata näringslivet är bra positionerat för närvarande i den globala konkurrensen och ekonomin. Framförallt energiklustret i Vasa. Däremot vandrar den offentliga sektorn i gamla spår. Digitalisering och AI finns på projektstadiet. Möjligheterna och behoven av förnyelse är enorma. 99,9% väntar på grundlig förnyelse.

 

För fiffiga ungdomar borde öppnas dörrar till en digitalisering och AI logik inom följande områden:

  1. HÄLSO- OCH SOCIALVÅRD

Inom såväl sjuk- som socialvård finns en ocean av utvecklingsbehov. Dels för att effektivera men mycket för att modernisera. Det gäller hanteringen av rättigheter och skyldigheter för såväl personal som patienter, betalningar, skydd mot misstag och fel i behandling.  Men framförallt om att förstå och möjliggöra närståendes och sociala nätverks möjligheter att agera. Nya sensortekniker kommer i rasande fart och möjligheten till avancerad och individualiserad diagnostik och medicinering automatiseras/digitaliseras – tom för hemmabruk. Dessutom möjliggörBig Data helt nya verksamhetsformer för både sjuk- som socialvården. För att inte tala om preventiv verksamhet där de digitala redskapen är oslagbara som kostnadseffektiva mätare och instruktörer. Här kan tusentals nya arbetsplatser skapas bara våra utbildningsanstalter skapar passion för nyutveckling och inte bara för kompetens för gamla yrken.

  1. UTBILDNING

Vi bör komma ifrån att utbildning sker i en viss byggnad. Vi bör inse att utbildning till en kompetens är högst 50% av kunskap och insikt som behövs i framtiden. Det viktigaste blir avancerad kunskap och bildning i form av passion för utveckling – om vi skall klara oss i den kommande globala konkurrensen. Intresset för att arbeta med kunskap och skapa nya lösningar borde bli ett vitsord i betyget. Även så intresset och passionen för att arbeta. Vi vet att passion i ämnet väldigt sällan frodas i nuvarande skolmiljöer vare sig vi talar om grundskola, gymnasium, akademier eller universitet.

  1. NYA TEKNOLOGIER

I ett högt tempo tas nya revolutionerande teknologier form i världen som kunde utnyttjas i Österbotten i vardagliga frågor: nanoteknik, fotonic, fermioner, algoritmer, bioteknik, materialteknik, partikelfysik osv osv. Aldrig tidigare i historien har det existerat så många alternativ för en generation att skapa framgång i världen. Och ingen i hela världen har så mycket pengar per person, så enkelt att starta företag och så lätt att skaffa sig kunskap som i Finland. Vi borde lyckas – om vi vill!

  1. NYA STRUKTURER

I praktiken kommer alla organisationer (både privata och offentliga) att med nödvändighet bli föråldrade och därmed dysfunktionella. I stället för organisationer växer nätverk fram som aktörer, i stället för titlar och positioner kommer doers (den som åstadkommer) och i stället för formaliteter och protokoll kommer den som uppdaterar sig och följer med sin tid och är lite före (inte heller för mycket!). Tom klokskap kommer in i stället för makt. 90% av alla organisationer bör ha utnyttjat AI och Big Data inom 10 år

 

WIC_logo_gold

 

Wasa Innovation Center (WIC):

5000 nya arbetsplatser genom digitalisering i Österbotten

WIC erbjuder möjligheter för olika typer av driftighet i Österbotten.  Risken med den snabba globala utvecklingen är att vår traditionella överlägsenhet – att alltid göra lite bättre än i övriga världen – inte hänger med. Framförallt då en massa konsulter och ”strateger” överhopar oss med att kopiera och apa något som redan görs utomlands.

Det gäller att veta vad som görs och vad som är kunskapsnivån i världen. Men vi måste också i fortsättningen vara litet bättre än i utlandet. För den skull kommer WIC att arbeta med följande principer:

  1. Active promotion

WIC kommer att distribuera och presentera för alla som är med de bästa innovationerna i hela världen och de senaste framstegen inom vetenskap och kultur. WIC ser till att alla som jobbar där hänger med.

Dessutom kommer WIC att aktivt matcha deltagarna med den reealla marknaden för att göra affärsmöjligheterna så snabba som möjligt.

  1. Co-working

Individer och småföretagare som inte vill hyra ett rum kan hyra en nyckel till WIC. Då får man tillgång till all aktivitet 24/7 samt en plats där man kan jobba ifrån. Och nätverka i.

  1. Projects

Många olika projekt kommer att pågå i WIC. Det gäller att anmäla sitt intresseområde så att vi kan komponera grupper som kan åta sig projekt. En del är profit styrda andra är non-profit.

Det behövs alla olika färdigheter från design till teknik till juridik och affärskunnande.

  1. Kontor

Nu finns det möjlighet att anmäla sitt intresse för lokaler om 50 m2 upp till 300 m2 eller typ 2x 300 m2. WIC välkomnar organisationer och företag som siktar på utveckling.

 

Verksamheten inleds 1.1 2019 och utrymmena färdigställs till jul. Anmäl intresse till jura.mikkonen@bockscornerbrewery.com eller ira.mikkonen@bcv.fi

 

Kommentit (0)

Jätä kommentti