Fakta
0
0

FAKTA 12: FUSION ÖKAR KORSHOLMARENS EGENDOM DRAMATISKT

På tal om ekonomin och vad korsholmarna får:

FUSION ÖKAR KORSHOLMARENS EGENDOM DRAMATISKT

Korsholms kommunkoncern har en balans på 167 milj Eur då motsvarande siffra i Vasa är 1.276 milj Eur. Befolkningen är c. 3 ggr större i Vasa men balansen 8 ggr större än i Korsholm. Det ger en fingervisning om att kommunala egendomen per innevånare är betydligt större i Vasa än i Korsholm .

Den riktigt stora skillnaden blir klar när vi jämför vad egendomen i kommunerna är värd i verkligheten i förhållande till skulderna. Vasa har ”gömt” undan en förskräckligt stor egendomsmassa medan Korsholms bokslutsvärden är högre än verkliga värdet. I Korsholms bokslut finns en bomb för kommande generationer bl.a. pga av konstgjort långa avskrivningar (40 år) på byggnader som många är nästan värdelösa inom kort.
Fakta12_A4 copy

 

Om vi positivt sätter Korsholms egendom till ett nettovärde på 50 milj Eur (mer än det verkliga) så har Vasa en egendom som försiktigt räknat är netto 1,4 -2,0 miljarder. Vasas värde blir inte lägre med tidens gång utan  tom ökar därför att egendomen består av t.ex. Vasa Elektriska andelar i elnätet och elproduktionen i Finland samt bl.a. omfattande  bostadslägenheter i  Vasa. Vasabornas kommunala egendom är per person minst 10 ggr större än i Korsholm.

I Fakta 11 klargjorde vi hur kommunens skuld påverkar kommande generationer i en fusion.  Vid fusion i år blir korsholmaren av med 700 eur per innevånare i direkt kommunal skuld dvs en fyrapersoners familj blir av med att i framtiden betala 2.800 Eur. Vid en fusion kommer korsholmaren över en kommunalegendom i Vasa som  är verklig och är i storleksordningen 20.000 eur per person dvs i en fyrapersoners familj 80.000 eur.

Allt det här beror på att Vasa satsar i utveckling . Skatterna är lägre, kommunala skulden är lägre och reella egendomen är enormt mycket större.

Det så att säga löns att rösta ja till fusion för korsholmaren

 

 

Redaktör för Fakta seriens innehåll : Sture Udd . Seriens tidigare delar hittas på megamedia.fi (e-tidning) eller Fb sidor för Sture Udd.

Kommentit (0)

Jätä kommentti