Kolumni
0
0

Otto Gård – Ekologiska spannmålsprodukter från Pensala

Bland de böljande fälten i Pensala ligger Otto Gård – kanske mest känt för sina hantverksmjöl i vackra papperspåsar. Men bakom produkterna finns en historia som sträcker sig tillbaka till 1922, då Kaj Nylunds farfar Otto köpte gården. Sedan dess har tre generationer vårdat marken genom mjölkkor, smågrisar, slaktsvin och till sist ekologisk spannmålsodling och -förädling.

När Kaj bara var 18 år gammal tog han över gården efter sina föräldrar. Tillsammans med sin fru Inge-Gerd har han sedan utvecklat gården genom decennierna. Paret hade länge hyst en tanke om ekologisk odling. De påbörjade den 2020, men det var svårt att förverkliga den på grund av grisproduktionen. Efter ett salmonellautbrott 2021 och därpåföljande sanering uppkom en möjlighet att tänka om när paret tillslut beslöt sig för att lägga ner grisproduktionen. 

Kaj hade länge drömt om att förädla sitt eget spannmål. 2022 blev den drömmen verklighet – i de nyligen ledigblivna utrymmena efter grisproduktionen installerades en stenkvarn och sorteringsmaskiner. Året därpå började malningen av gårdens egenodlade, ekologiska säd.

Vete virvel ig

Spelt virvelmjOl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

index (2)

I valen av spannmål fångade särskilt spelt och emmer paret Nylunds intresse – de är gamla kulturspannmål med djupa rötter och rika smaker. Spelt och emmer osidosattes i tiderna av det moderna vetet, som ger större skördar, men de är tåliga, näringsrika och uppskattas av många med känslig mage. 

Spelt, även kallat dinkel, är en favorit för Kaj och Inge-Gerd. Det kan ersätta vetemjöl helt eller delvis vid bakning och ger ett fylligare, hälsosammare resultat. Även oljehampa odlas på gården – ett näringsrikt frö som säljs som både skalat och helt. Oljehampan är perfekt till till exempel gröt, smoothies eller fröknäcke.

Allt mjöl på gården mals som hela korn i stenkvarn eller virvelkvarn, vilket gör mjölet mörkare men också rikare på smak och näring. Inget tas bort, inget tillsätts – så som det också en gång i tiden var. På Otto Gård vill Kaj och Inge-Gerd på såvis bevara och lyfta fram det äkta.

Otto Gårds produkter finns till försäljning runtom i Österbotten, bland annat i Bock’s Corner Brewerys byabutik. 

Kommentit (0)

Jätä kommentti