Ajankohtaista
0
0

Vaasan kaupungilla vahva talous

Vaasa kaupunki, kuten myös muut kaupungit, jotka haluavat panostaa vahvasti kehitykseen ja palveluihin, on vuosien aikana osoittanut luonnollisesti sekä yli- että alijäämää. Mikäli vuosina 2013-2016 olisimme haluneet heikentää asukkaiden ostovoimaa yhtä korkealla veroprosentilla kuin Mustasaaressa, olisi kassaan kilahtanut 51,7 miljoonaa ylimääräistä, eikä alijäämää olisi kyseisenä ajanjaksona kertynyt. Matalammasta veroprosentista huolimatta koko Vaasan kaupunkikonsernin kertynyt ylijäämä oli vuonna 2016 jopa 134,8 miljoonaa, verrattuna Mustasaaren 8,9 miljoonaan euroon. Vaasa on myös vakavaraisempi kuin Mustasaari. Yhteensä 13 kaupungin – jotka edustavat 40 % maan asukkaista – välillä toteutetussa vertailussa oli Vaasalla pienin rakennuksien korjausvelka. Poliitikoiden tulisikin nyt siirtää katse pienestä peruutuspeilistä huomattavasti suurempaan ja tärkeämpään tuulilasiin. Antakaamme kuntien talousosastojen tarvittaessa miettiä koulurakennusten arvoja tai verrata kunnallisessa omistuksessa olevien yhtiöiden varallisuuseriä. Lehtien ja sosiaalisen median palstoilla näkyvä täysin erilaisten kuntien vanhojen talousnumeroiden ”vertailu” on kuitenkin täysin turhaa. 

Yhteiset haasteemme  – ja mahdollisuutemme – ovat Vaasan alueella ja koko Pohjanmaalla aivan eri tasolla. Enemmistö korkeimman tason lainsäätövallasta on nimittäin sitä mieltä, että meidän on hakeuduttava ”laajaan” päivystyshoitoon Seinäjoelle. Samat voimat ovat myös esittäneet, että Pohjanmaata nimenomaisesti kielletään kehittämästä tietynlaisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Pohjanmaan vientirannikolta ei pelkästään viedä päätösvaltaa tässä asiassa, vaan meidät suorastaan pakotetaan ostamaan nämä palvelut laajan päivystyksen omaavilta alueilta – meidän tapauksessa Seinäjoelta. Sen lisäksi, että tämä on huono asia koko maan kannalta, se on henkilökohtaisen mielipiteeni mukaan loukkaavaa ja alentavaa. Toivon sydämeni pohjasta, että kaikki yhteiskuntaa kehittävät tahot pysähtyvät viimeistään nyt miettimään ajankäyttöään. Emme nimittäin ole enää aidosti itsenäisiä. Yhä useammat maakunnat tullaan yhdistämään lähitulevaisuudessa ja voimme jo nyt nähdä, että ne 12, jotka valittiin täysin järjenvastaisesti laajan päivystyksen alueiksi, tulevat suurella todennäköisyydellä muodostamaan uuden perustan. Pohjanmaan tulevaisuus ja monikielisten instituutioiden tuleva kehityspotentiaali riippuu siitä, kuinka Vaasa onnistuu kasvamaan reilusti sekä paperilla että orgaanisesti – sekä myös seuraavasta hallituskokoonpanosta. Tämä voi tuntua epäoikeudenmukaiselta, mutta se on totuus.

Palataksemme Vaasan talouteen, voin todeta, että olemme peruspalveluiden lisäksi erityisen ylpeitä kaikista panostuksista, joista ystävämme naapurikunnissa voivat myös hyötyä. Teemme päivittäin työtä kaikkien alueen asukkaiden puolesta ja panostamme mielellämme eniten koko maassa kulttuuriin, rakennamme uimahalleja, jalkapallostadioneita, tutkimuslaboratorioita, merenkurkun laivoja ja niin edelleen. Vaasan viimeisimmästä infolehdestä kuka tahansa voi lukea, kuinka olemme ainutlaatuisten kumppanuuksiemme kautta luoneet alustan miljardin (= 1000 miljoonan) euron potentiaalisille investoinneille, josta kaupungin suora osuus on ainoastaan 150 miljoonaa. Näitä panostuksia priorisoidaan nimenomaan siksi, että ne luovat sekä suoraan että välillisesti uusia työpaikkoja nykyisille ja tulevan sukupolven merenkurkun alueen asukkaille.

Mikäli haluamme, että ihmisillä ja yrityksillä on hyvä tulevaisuus Pohjanmaalla, vaaditaan itsenäisen päätöksenteon takaisinottamista terveyspalveluasioissa sekä monipuolisia työpaikkoja, vahvoja korkeakouluja, tutkimusalustoja, satamia, vahvoja ja strategisia kansainvälisiä yhteistyökumppaneita, tuomioistuimia, lentoasemia ja paljon muuta. Vaikka nämä toimivan yhteiskuntarakenteen peruspalikat eivät fyysisesti sijaitse nykyisen Mustasaaren alueella, olen yllättynyt, miten ne melkein kokonaan puuttuvat keskustelusta. Monien vuosien keskustelujen ja monien selvitysten jälkeen nostan kuitenkin nöyrästi hattua, sillä selvä enemmistö Mustasaaren valtuustosta äänesti kuntaliitosneuvottelujen aloittamisen puolesta Vaasan kanssa. Maarajan säätö vuonna 1973 oli hyvä ja kaukokatseinen siihen aikaan. Nyt on meidän vuoro – Vaasa ja Mustasaari kärjessä – yhdessä nostaa katse sekä kantaa vastuu tulevien alueemme sukupolvien toimintaedellytysten turvaamisesta. Vain yhdessä voimme saada takaisin itsemääräämisoikeutemme sairaanhoitoasioissa sekä hyödyntää sitä valtavaa kasvupotentiaalia, joka alueellamme on!

Joakim Strand,

Kansanedustaja

Vaasan kaupunginvaltuuston pj.

Kommentit (0)

Jätä kommentti