Muut jutut
0
0

TECHTALK: Sähköpyörä auton vaihtoehdoksi

Kevään myötä alkaa aktiivinen pyöräilykausi. Pyöräily on terveellinen ja tehokas tapa liikkua paikasta toiseen. Se on myös taloudellinen ja ekologinen vaihtoehto yksityisautoilulle, sillä pyöräily keventää sekä ympäristöä että kukkaroa. Tavallisten polkupyörien rinnalla markkinoilla ovat kasvussa sähköavusteiset pyörät.

Tällä hetkellä sähköpyörien osuus on prosentti Suomen polkupyörämyynnistä, kun taas Alankomaissa osuus on jo 20 prosenttia. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan jo kymmenen prosentin osuus vaikuttaisi merkittävästi niin liikenne- kuin ilmastopoliittisten tavoitteiden saavuttamiseen.

Esa Koskela Seinäjoen Polkupyörästä kertoo, että sähköpolkupyörien kysyntä on ollut kiihtymään päin.

– Liikkeemme täyttää nyt kymmenen vuotta, ja parin kolmen viimeisen vuoden ajan sähköpyörien kysyntä on kasvanut voimakkaasti. Valikoima on kattava perinteisistä kaupunkipolkupyöristä maasto- ja retkipyöriin.

Sähköpolkupyörän sähkömoottori käynnistyy pyörää poljettaessa ja kytkeytyy pois automaattisesti 25 kilometrin tuntivauhdissa. Sähkömoottori avustaa pyörän polkemista, joten matka taittuu nopeasti. Sähköpolkupyörällä on kevyempi polkea kuin tavallisella pyörällä, ja voiman lisäys auttaa etenkin ylämäissä.

– Sähköpolkupyörät sopivat kaikenikäisille ja kaiken kuntoisille. Polkemisen keveyden vuoksi ne ovat erinomaisen miellyttäviä käyttää ja ovat löytäneet paikkansa markkinoilla, Koskela kertoo.

Sähköpolkupyörien akkujen toimintasäde riippuu paljon mallista, ja akun lataus tehdään noin 30–70 kilometrin välein. Lähes kaikissa malleissa akku voidaan irrottaa ja ladata sisätiloissa. Sähköpyöräilyn etuna on myös se, että niiden lisääntyminen ei edellytä erillisen laajan latauspisteverkon rakentamista, koska irrotettavan akun voi ladata kotona tai työpaikalla.

Lähde: Liikenneturva, Trafi

Kommentit (0)

Jätä kommentti