Ajankohtaista
0
0

Österbotten och Västerbotten diskuterar framtida samarbete

Österbottens förbunds ledning besökte senaste vecka Region Västerbottens kontor i Stockholm. Där diskuterades samarbete mellan regionerna på många olika plan. Både politiker och tjänstemän deltog i träffen.

Kvarkentrafiken är ett viktigt tema. Regionerna diskuterade bland annat de sista pusselbitarna i tryggandet av helhetsfinansieringen för färjeprojektet.

– Den nya färjan kommer att vara ett världsledande flytande laboratorium och ett skyltfönster för marin- och energiteknologi, säger Joakim Strand, ordförande för landskapsstyrelsen vid Österbottens förbund.

– I ett vidare perspektiv handlar det om en transportkorridor som sammanbinder de norska hamnarna med ryska marknaden och även Kinas nya silkesväg,

konstaterar Hans Lindberg, kommunalråd i Umeå.

Regionreformer möjliggör samarbete 

I Finland arbetar landskapen med att bereda landskaps- och vårdreformen. I Sverige pågår också en omfattande regional reform. Trots att reformerna sinsemellan är olika öppnar de också för nya samarbetsmöjligheter mellan länderna.  Ett konkret exempel är social- och hälsovården, där det finns intresse för samarbete över Kvarken.

– Landskaps- och vårdreformen möjliggör ett fördjupat samarbete mellan våra regioner, säger landskapsdirektör Kaj Suomela.

– Vi har alla möjligheter att utöka samarbetet även inom näringslivet, utbildningen, kultur- och besöksnäringen, säger Erik Bergkvist, regionråd för Region Västerbotten.

Kommentit (0)

Jätä kommentti