Ajankohtaista
0
0

Norrbro

Facebookprofilsvart_hemsida

Norrbro finns i Övermark, omkring 55 km söder om Vasa. Vi som driver gården heter Ann-Katrin och Anders Norrback. I familjen ingår dessutom fem barn, en hund, och 2 kattor.

Till utbildningen är Ann-Katrin agrolog och Anders agronom. Vi har båda tidigare jobbat utanför gården och därför endast inriktat oss på växtodling. Vår dröm har ändå alltid varit att utveckla gården, satsa på den på heltid och kunna försörja oss på den. Funderingarna har varit många och hösten 2011 köpte vi de första 15 tackorna för att testa om djuret passar oss. Och det gjorde det!

Hösten 2013 blev vårt nya fårhus klart, med plats för 220 tackor med lamm. Huset är byggt så att djuren har möjlighet att vistas ute hela året. Vintertid har fåren tillgång till rasthagar runt fårhuset och sommartid går de förstås på bete.

Vi är också delägare i slakteriet Oy Tajma Ab, som möjliggör att vi tar hand om hela uppfödningskedjan själva, allt från lamning till slakt. Vi har en egen bil som vi transporterar djuren i och vi säljer köttet själva, direkt till konsumenten.

Hur länge har du hållit på att utveckla dina produkter och vad gör du för att kvaliteten blir bra?

För att kunna få ett etiskt, smakligt, miljövänligt lammkött har vi utvecklat vår produktion enligt följande:

– Alla våra djur föds upp ekologiskt och således är allt foder (ärter, bönor, havre och förtorkat gräs) som djuren äter, ekologiskt och produceras på gården. Det enda som köps in är vitaminer och mineraler, som är eko godkända

– Våra djur slaktas vid det gemensamt ägda slakteriet Oy Tajma Ab

– Djuren transporteras till slakteriet i vår egen, av myndigheterna, godkända bil, både lastning och lossning av djuren handhas av oss. För att minimera stressen för djuren, körs de in till slakteriet dagen före slakt. Detta för att de ska kunna vänja sig vid ladugården vid slakteriet, där de får en egen box vid ankomst och blandas aldrig med djur från andra gårdar. Vi har alltid med eget foder som de får äta av där.

– Det senaste steget i vårt miljötänkande är att vårt kött transporteras från slakteriet med en bil som drivs med biogas.

Hur kan konsumenterna njuta av att komma till ditt stånd på HayMarket – vad är din serviceambition?

Att besöka oss vid Haymarket är en upplevelse om det intresserar dig kan vi berätta om hur köttets väg till dig som kund har gått. Vi ger ett ”ansikte”, som är vårt eget till din mat, du får tips och råd hur du tillreder olika styckningsdetaljer.  Vi försöker betjäna dig på dina villkor och är inte allt till din belåtenhet vet du vem du ska vända dig till. Vi vill att du som konsument ska känna dig välkommen och efter att du har tillrett vår produkt ska du känna dig nöjd.

Vi har alltid med oss ett urval av fårfällar, passar ju utmärkt som gåva åt dig själv eller nån annan.

Vad kan konsumenterna tillreda av dina produkter – hur kommer de till sin rätt bäst?

Det är olika på tycke och smak. Endel tycker om kött med ben, andra gillar magrare kött, en tredje vill ha värdedelar. Vårt produktsortiment lämpar sig såväl till vardag som till fest. Vi har vissa favoritrecept som vi tipsar om men hjälper dig också med tips om var du kan hitta fler recept.

Fördelarna med dina produkter i förhållande till dom som säljs i butikskedjorna?

Norrbro är den enda aktören i regionen, som kan erbjuda färskt ekologiskt lammkött kontinuerligt året om.  Vi marknadsför vårt lammkött med ”ansikte” och kan garantera kvaliteten från jord till bord. När du köper lammkött av oss vet du var och vem som producerat maten till djuren, vem som skött om djuren, vem som transporterat djuren, vem som slaktat och vem som sålde köttet.

Följ gärna vårt dagliga arbete på gården via Facebook och Instagram.

Kommentit (0)

Jätä kommentti