Kolumni
4
0

Kuvataiteilija Cata Ahlbäck: OLEN OMAN TIENI KULKIJA

Juha Rantala

Mustasaaren Bölessä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija Cata Ahlbäckin näyttely Lähde syntyi lyhyellä varoitusajalla. Silti Ahlbäck otti haasteen vastaan ja Galleria Printmakersissa, Vaasassa on esillä hänen uusia töitään.

– Yhdistän usein grafiikan teoksissani valokuvaa tai lehtikuvaa sekä grafiikan eri tekniikoita, kuten paperilitografiaa, jossa grafiikan laattana toimii laserprintti. Lempitekniikkani on myös monotypia, jonka painan uniikkina teoksena.  Tähän Lähde-näyttelyyn olen tehnyt monotypioita käyttäen paperina ohutta käsintehtyä japaninpaperia.

Lähde-näyttelyn teosten nimet kertovat myös Ahlbäckin suhteesta luontoon ja sen eläimistöön.

– Luonto ja kissat. Rakastan kissoja, mutta vaikutteitahan tulee aivan kaikesta ympärilläni. Teen taidetta hyvin impulsiivisesti, enkä juurikaan tee luonnoksia. Alitajunnalla on hyvin vahva osa lopputuloksen kanssa, tiivistää Ahlbäck.

– Esimerkiksi tämän näyttelyn työt syntyivät nimenomaan lähteestä. Siitä ikiaikaisesta paikasta, josta tiedostamaton virtaa ja nousee pinnalle. Itselleni paras tapa tehdä monotypioita on sulkea täysin tietoinen mieli ja seurata tavallaan vierestä mitä tapahtuu. Lähde on myös lähtemistä pois mukavuusalueelta. Irrottautua kontrollista ja antaa alitajunnan päättää ja viedä. Silloin on luovuuden alkulähteellä ja sehän on erinomainen paikka olla ja tehdä.

Ahlbäckin impulsiivisuus ei näy pelkästään hänen tavastaan tehdä eri tekniikoita yhdisteleviä töitä, vaan se peilautuu myös taiteilijan arkeen.

– Olen oman tieni kulkija. Olen toiminut ammattitaiteilijana vuodesta 2008. Kuuntelin silloin kutsumustani tai sanoisiko sydämeni ääntä, jätin päivätyöni kaupungin palveluksessa ja antauduin kokonaan taiteelle. En ole katunut ratkaisuani päivääkään. Saan nyt toteuttaa itseäni.

Grafiikasta akryylimaalauksiin

Cata Ahlbäckin tie kuvataiteen pariin on kulkenut luontaisen kiinnostuksen kautta.

– Kiinnostus taiteeseen ajoi minut erilaisten taidekurssien kautta Taideteollisen korkeakoulun avoimeen yliopistoon, jossa opiskelin vuosina 1997-2000 taideaineita, kuten grafiikkaa, maalausta ja piirustusta. Leo Ackleyn haluan erityisesti nostaa opettajistani esille. Hän jaksoi kannustaa ja antoi uskoa omaan tekemiseeni. Teen grafiikan rinnalla akryylimaalauksia ja aiheet ovat lähes poikkeuksetta ei-esittäviä.

Cata Ahlbäck on osallistunut yksityisnäyttelyiden lisäksi lukuisiin yhteis-  ja ryhmänäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen töitään on mm. Suomen valtion ja Pohjanmaan Museon taidekokoelmissa. Hän on Suomen taidegraafikoiden ja Taidemaalariliiton jäsen.

 

Cata_melody

Kommentit (0)

Jätä kommentti