Ajankohtaista
0
0

Konst, skrivande och musik hänger samman

Som pensionär kan jag äntligen presentera mig som konstnär på heltid. Men visst har jag också under mitt nästan fyrtioåriga yrkesliv som lärare målat aktivt, deltagit i och haft egna utställningar. Mitt engagemang i konsten tog ännu mera fart då jag i slutet av nittiotalet inredde ett litet sommargalleri i f.d ”nötse” på min hemgård i Skrattnäs utanför Kristinestad. Det lilla utrymme som jag startade har min sambo, Sven Mattila och jag byggt ut till Galleri Gottorp som idag består av sju gårdsbyggnader. Här finns två permanenta utställningar om häxförföljelsen och livet i Kristinestad på 1600-talet sammanställda av mig och mina systrar Sonja Lapveteläinen och Rose-Marie Engvall. Här ställer jag ut min konst och Sonjas konst och bjuder ibland in någon gästande konstnär. På Gottorp har vi också varje sommar något musikevenemang då jag och mina systrar spelar folkmusik, vilket vi också kommer att göra under vernissagen på i Bocks restaurang.
Jag har också strävat efter att visa upp min konst utanför Kristinestad. Det har under årens lopp blivit ganska många utställningar i Stockholm. I Finland har jag ställt ut i olika gallerior bl.a. i Åbo, Helsingfors, Vasa, Pieksämäki, Tammerfors. De senaste två somrarna har jag deltagit i den stora naivistiska utställningen i Iittala och sommaren 2017 i Varkaus i konstcentrum Väinölä.
Motiven i mina målningar formas av idéer som jag får genom upplevelser i vardagen, på resor, i litteraturen, i dagdrömmar och verklighet. Att måla med olja på duk har varit utgångspunkten, men ganska snart började jag också måla på trä. Läder är ett material som jag återkommer till. Det känns behagligt mjukt och levande. Under de senaste tre åren har jag blivit litet besatt av en teknik som kallas ”reverse glass painting” eller bakom glas målning. Planering och tankeverksamhet krävs för att måla ”bak och fram”, men enligt mig kan resultat om det lyckas få en helt annan dimension och lyskraft än en målning på duk.

Alla tekniker och material finns representerade på utställningen i restaurangen på Bock’s bryggeri. Nja, inte mina bokillustrationer. Men mina två senaste böcker Galaxia och Jacks första uppdrag finns till salu här. Jag har skrivit och illustrerat sammanlagt sex böcker med början 1999 med sagoboken Missans resa.
För mig hänger konst, skrivande och musik nära samman. Musiken kan skapa bilder och bilderna kan ge idéer till skrivande. Texter föder bilder i mitt huvud. Jag hoppas att jag länge ännu får behålla min skaparlust. För mig fyller den varje dag med glädje och nya möjligheter.

Stina Engvall

IMG_2166_netti

Kommentit (0)

Jätä kommentti